FacebookTwitterLinkedIn

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), indicele global al prețurilor la produsele alimentare a scăzut în iulie până la 123 puncte, de la o valoare revizuită de 124,6 puncte în luna iunie.

Scăderea raportată pentru luna iulie este provocată de diminuarea prețurilor la uleiuri vegetale, cereale și produsele lactate, susțin experții FAO.

Potrivit acestora, prețul uleiurilor vegetale a scăzut cu 1,4% în iulie, comparativ cu luna precedentă, la cel mai redus nivel din ultimele cinci luni, în vreme ce prețurile la cereale au scăzut cu 3%, iar cele la lactate au coborât cu 2,8%.

Cerealele au înregistrat un declin în principal din cauza scăderii de 6% înregistrată la porumb. Prețul grâului a urcat cu 1,8%, ajungând la cel mai ridicat nivel din 2014, din cauza temerilor privind seceta din America de Nord, a ploilor din Europa și a randamentelor sub așteptări din Rusia.

Conform unor recente prognoze publicate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultura (FAO) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), prețul produselor agricole și alimentare ar urma să înregistreze o corecție în primii ani ai perioadei 2021-2030.