Cautare
, Contributor

Energie |
|

Prețul petrolului, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani

Prețul petrolului a scăzut cu patru procente luni, apropiindu-se către cel mai scăzut nivel din 11 ani, în contextul creșterii îngrijorării potrivit căreia supraoferta de pe piața ar putea să se agraveze în lunile următoare, transmite Reuters.
shutterstock_102708536.jpg

Motivul acestei temeri este reprezentat de războiul dintre prețurile Organizației Țărilor Exporatoare de Petrol (OPEC) și producătorii de petrol care nu fac parte din OPEC.

La momentul actual, prețul țițeiului Brent se tranzacționează la un preț cu 50 de cenți peste muinimul de 36,20 de dolari per baril stabilit în timpul crizei economice din 2008. Dacă Brent va doborî acest prag atunci se va vorbi despre cel mai mic preț al petrolului înregistrat de la mijlocul anului 2004. În cazul țițeiului WTI, prețul minim atins în timpul crizei financiare a fost de 32,40 de dolari pe baril.

PREȚUL PETROLULUI, ÎN SCĂDERE DUPĂ INFORMAȚIILE VENITE DE LA OPEC

„Petrolul este supus la presiuni în condițiile în care absența unor reduceri de producție ale OPEC înseamnă că supraofertă va continua”, a precizat Amrita Sen, analist la centrul de reflexie Energy Aspects.

Ambele prețuri de referințp de pe piața petrolului au scăzut zilnic după ce la sfârșitul reuniunii din 4 decembrie a OPEC și-a anunțat decizia de a nu modifica plafonul oficial de producție. Începând cu anul trecutm statele membre OPEC au pompat o cantitate semnificativă de petrol pe piață în încercarea de a-i determina pe producătorii cu costuri mari precum companiile americane producătoare de șist să iasă de pe piață.

DE CE A VÂNDUT „FOSTUL ROMPETROL” PERLA CUMPĂRATĂ DE PATRICIU

Supraoferta de petrol ar urma să crească și mai mult la începutul anului viitor, după ce Iranul, al doilea mare producător din cadrul OPEC va putea să-și majoreze propria producție odată cu ridicarea sancțiunilor internaționale, în urma acordului privind disputatul program nuclear iranian încheiat în luna iulie.

„Pe lângă capacitățile de stoare, Iranul va putea să-și majoreze exportul de petrol și condensat cu un maxim de 700.000 de barili pe zi până la finalul anului 2016”, potrivit analiștilor de la BMI Research.

Producătorii de petrol din zona Golfului Persic și Rusia au precizat că nu își vor reduce producția nici măcar în cazul în care prețul barilului de petrol ar scădea până la 20 de dolari pe baril.

Citiți aici un interviu în exclusivitate cu artizanul noii strategii a grupului KazMunayGas în România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii