FacebookTwitterLinkedIn

Tranzacțiile realizate pe Bursa Română de Mărfuri, cu vânzare în semestrul II 2021, arată că tendința de creștere a prețului va continua și în T4 2021, potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă. Apogeul va fi atins în T1 2022,  când prețul este posibil să depășească valoarea de 200 lei/MWh.

Această situație se reflectă în prețul gazelor consumate de clienții casnici. Astfel, consumatorii casnici care au trecut anul trecut în piața concurențială urmează să achite pentru următorul an prețuri mai mari cu 75 – 105%. De exemplu, un consumator care locuiește într-o casă a achitat în cea mai friguroasă lună a iernii trecute o factură de 778 lei, iar în iarna 2021/2022 ar urma să achite o factură de 1592 lei.

Având în vedere că mulți dintre consumatorii casnici au încheiat în urmă cu un an contracte în piața concurențială, contracte care urmează să expire în lunile iulie – septembrie 2021, consumatorii ar trebui să fie foarte atenți în aceste zile deoarece contractele în general dețin clauze de prelungire a contractului existent la prețul comunicat de furnizor printr-o simplă notificare, fără a mai fi necesară semnarea unui nou contract“, arată reprezentanții asociației.

Consumatorii trebuie să solicite de la furnizorul actual oferta de preț pentru noul an contractual și să-l compare cu ofertele de preț din comparatorul ANRE. În situația în care identifică oferte mai bune, clientul casnic ar putea alege un alt furnizor.