FacebookTwitterLinkedIn

Robin Cannon, proprietarul unei rețele de cămine de bătrâni din Marea Britanie, este nevoit să-și vândă colecția de mașini după ce a divorțat de soția sa, Jane. Motivul pentru care anunțul vânzării a făcut înconjurul lumii este acela că dl Cannon deține șapte dintre cele mai bine păstrate automobile de colecție Bentley, cu o valoare estimată de peste două milioane de dolari.

După pronunțarea divorțului în 2019, dl Cannon a fost nevoit să vândă (cu 5 milioane de lire sterline) castelul iacobin din Somerset, în care locuia din 2007 împreună cu soția și prețioasa colecție de mașini. Automobilele produse între 1929 și 2014 au dus-o regește acolo, fiind adăpostite într-un garaj cu climat controlat.

Bentley Continental Fastback 1951
Bentley Derby 3,5 litri, 1935

De fapt, un cumul de factori îl determină pe colecționar să se despartă de jucăriile favorite: dl Cannon suferă de diabet, boală care i-a provocat, la unul dintre picioare, o leziune care se vindecă greu și îl împiedică să mai conducă mașini cu cutie de viteze manuală. În al doilea rând, odată cu vânzarea castelului și a garajului, automobilele au fost depozitate în condiții considerate improprii de un colecționar care se respectă. Nu în ultimul rând, costurile divorțului au avut probabil cel mai greu cuvânt în luarea dificilei decizii.

WO Bentley din 1929, fotografiat în grădina castelului Newton House


În colecția dlui Cannon, „perla coroanei” este un model WO Bentley fabricat în 1929, cu motor de 4,5 litri, evaluat la 700.000 de lire sterline. Mașina, una dintre cele 665 construite, a fost vândută în India în anii ’30, a fost redescoperită în Afganistan 40 de ani mai târziu, de unde a revenit pe propriile roți în Anglia, într-o călătorie de peste 9.000 km, care a durat o lună. Acesteia i se alătură două dintre probabil cele mai frumoase automobile Bentley, un Continental din 1951 și unul din 1961, estimate la 400.000, respectiv 300.000 de lire.

În vârstă de 67 de ani, Robert Cannon s-a bucurat de colecția sa timp de cinci ani. Acum ea va fi scoasă la vânzare în Dorchester, de casa de licitații Duke’s, pe 11 martie. Necazul unul colecționar, bucuria altuia.

Newton House în Yeovil, Somerset