FacebookTwitterLinkedIn
Creșterea prețului gazelor naturale vine în urma unei serii de licitaţii pentru rezervarea de capacităţi de transport prin conducte care vor fi un test al disponibilităţii Rusiei de a reduce presiunile pe partea de aprovizionare cu energie, potrivit Agerpres.
„Licitaţiile de marţi pentru livrările din 1 decembrie vor fixa tonul pentru întreaga lună. Desigur că aceste licitaţii de capacitate vor fi urmărite cu atenţie de către piaţă pentru semnale cu privire la livrările din Rusia” spune Tom Marzec-Manser, analist pentru piaţa europeană de gaze la ICIS.

Datele furnizate de Gas Infrastructure Europe arată că depozitele de gaze din Europa se golesc rapid în condiţiile în care gradul de umplere s-a diminuat cu peste 10% de la începutul lunii. În prezent aceste depozite sunt pline în proporţie de 70%, cu mult sub media de 85% pentru acest moment al anului.

Pe piaţa din Germania, preţul la energie electrică cu livrare în luna decembrie a urcat cu 20% până la 241 de euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce echivalentul francez a urcat cu 21% până la un nivel record de 384 de euro pentru un Megawatt-oră, pe bursa European Energy Exchange AG.