Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

Preţ pe sănătate

sanatate_shutterstock_110174939.jpg
Şansele de supravieţuire pe care pacientul le mai dă sistemului sanitar public din România sunt tot mai slabe. Şi totuşi el rămâne indecis, mai mulţi bani la privat sau şpăgi la stat?

Circa 608 lei este valoare medie a sumei pe care o plăteşte informal un pacient atunci când trebuie să apeleze la chirurgia generală. Dacă are nevoie de tratamentul medicului specialist, recompensa medicală este de aproximativ 204 lei, iar dacă vorbim de mica chirurgie, el achită în medie 194 de lei,  potrivit unui studiu realizat de Exact Cercetare și Consultanță şi Link Resource pentru Institutul Aspen România.

Cu toate acestea, doar 27,8% din persoanele interogate au declarat că, în cazul în care ar avea o problemă de sănătate, s-ar adresa unei instituţii private, iar cel mai probabil aceştia sunt cei care au deja un abonament la o clinică privată.

Din datele studiului putem trage concluzia că speranţa pacienţilor că instituţiile statului ar putea rezolva situaţia din sistemul sanitar este foarte mică, având în vedere că peste 60% dintre participanţi declară că au foarte puţină încredere în Ministerul Sănătăţii şi în Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi peste 55% nu au încredere în sistemul public, în general.

Singura instituţie pe care românii sunt siguri că se pot baza este SMURD. Un procent de 88% dintre respondenţi spun că au foarte mare încredere în serviciul de urgenţă. O altă observaţie este aceea că românii nu sunt dispuşi să pună prea mulţi bani deoparte pentru sănătate. Peste o treime dintre participanţii la studiu declară că nu ar putea cheltui pentru servicii medicale mai mult de 200 de lei, în următorul trimestru.

Principalii factori care influenţează percepţia pacienţilor referitoare la serviciile de sănătate şi care determină nivelul de satisfacţie al acestora sunt: comportamentul medical, curăţenia şi confortul oferit de cabinet sau de spital şi caracterul explicit şi complet al recomandărilor medicale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii