FacebookTwitterLinkedIn

65% dintre românii intervievaţi în studiul efectuat de Intrum, spun că reţelele de socializare îi fac să cumpere mai mult decât au nevoie, iar 35% dintre români consideră că este în regulă să cumpere pe credit telefoane, calculatoare şi televizoare.“În România uzanţa părinţilor de a depăşi bugetul alocat atunci cînd vine vorba despre cumpărături pentru copiii lor este mai mare faţă de restul europenilor. Cifrele arată o discrepanţă faţă de media europeană la acest capitol, iar diferenţa va putea fi estompată doar prin educare, respectiv prin îmbunătăţirea managementului finanţelor personale şi ale familiei”, declară Cătălin Neagu, director general Top Factoring.
Potrivit noului Raport al Consumatorilor privind Plăţile Efectuate de către aceştia, patru din zece părinţi au experimentat presiunea socială în ultimul an, simţindu-se fortaţi de contextul social să cumpere pentru copiii lor lucruri cu care nu erau confortabili financiar. Doar 3% dintre aceştia au rezistat presiunii şi au decis să achiţioneze doar ceea ce era prevăzut în buget.
La studiul European Consumer Report au răspuns 24.401 de consumatori europeni, cu vârste între 18-65 ani din 24 de ţări europene. Studiul este realizat de Intrum, leaderul european în credit management, reprezentat în România de către Top Factoring. Cercetarea s-a desfăşurat în luna septembrie 2017 şi include răspunsurile a 1.000 de respondenţi din România, dintre care 48% bărbaţi şi 53% femei, cu vârste cuprinse între 18-50 ani. Peste 75% dintre aceştia au studii superioare şi sunt angajaţi. Anul acesta, Intrum şi-a concentrat analiza pe datele care stau în spatele excesului de consum.
“Datele analizate demonstrează că un grup vulnerabil expus unei presiuni sociale poate duce la o îndatorare nesănătoasă pe termen lung. Cu toate opţiunile de plată care există în momentul de faţă şi luând în considerare presiunea socială raportată la nivel general, misiunea noastră este de a investi în sporirea încrederii şi în educarea generaţiilor prezente şi viitoare atunci când vine vorba despre un consum sustenabil”, declară Mikael Ericson, CEO şi Preşedinte Intrum.
Raportul arată nu doar că patru din zece părinţi se simt expuşi presiunii sociale, dar observă că în special părinţii tineri cu vârste între 18-34 ani sunt foarte vulnerabili, 5 din 10 simţind constant o presiune a societăţii atunci când vine vorba despre cumpărături efectuate pentru copiii lor.
Reţelele de socializare joacă un rol important în crearea presiunii asupra consumatorilor moderni. 65% dintre românii intervievaţi spun că reţelele de socializare îi fac să cumpăre mai mult decât au nevoie, în timp ce la nivel European, media este de doar 39%.
În ceea ce priveşte depăşirea cheltuielilor, este cert că există creştere în ceea ce priveşte creditelele de consum. Intrum a observat o creştere masivă a cumpărăturilor pe credit. Aproape fiecare al patrulea român (35%) crede că este în regulă să cumpere bunuri precum televizoare, calculatoare sau telefoane pe credit, acest trend înregistrând o creştere susţinută în ultimii doi ani.
“Presiunea asupra părinţilor subliniată de raport este una delicată şi îngrijorătoare. De aceea principiile de bază pe care se poate aşeza o educaţie financiară şi administrarea unui buget ar trebui să fie parte din materia de studiu de la şcoală, încă de la vârste mici. Multe ţări europene au introdus aceste informaţii în curricula şcolară şi cred că şi la noi există capacitatea de a găsi un echilibru între precauţie şi investiţie sustenabilă”, adaugă Cătălin Neagu.
“A fi capabilă să preia şi să ofere credit este o condiţie obligatorie pentru orice societate în creştere. În acelaşi timp, analiza noastră arată cât de important este faptul că sistemul în care aceste credite sunt acordate şi preluate, funcţionează în favoarea tuturor părţilor implicate”, concluzionează Mikael Ericson.