Cautare
, Contributor

Gastronomie |
|

The Presidential – Călătorie gastronomică cu trenul de legendă al Portugaliei

O plimbare cu The Presidential este o călătorie în timp. Ești acolo, simți istoria și devii parte din ea. Te alături unui șir nu chiar atât de lung de oameni care s-au bucurat de eleganța acestui Orient-Express al Portugaliei. de Ruxandra și Gabriel Gavrilescu
The Presidential_gara_Sao_Bento

Construit în 1890, The Presidential este un fragment de poveste din istoria Portugaliei readus la viață.

Tren oficial al Casei Regale în timpul lui Luis I, The Presidential păstrează între pereții săi amintirea unor conversații, mese și plimbări ale numelor de referință ale secolului 20. Regina Angliei Elisabeta II, papa Ioan Paul II, demnitari, președinți și capete încoronate din întrega lume i-au trecut pragul până la ultima sa cursă din 1970. Ultimul drum al lui António de Oliveira Salazar avea să fie și ultimul drum al trenului The Presidential. De acolo a început uitarea. De la călătoriile elegante oferite vreme de un secol, The Presidential a devenit rapid o piesă de muzeu în stadiu avansat de deteriorare.

Însă destinul lui era să strălucească în continuare. Așa că întâlnirea The Presidential cu antreprenorul Gonçalo Castel-Branco și fiica sa de 10 ani, în 2010, a fost punctul de cotitură care l-a readus pe harta lumii.

Gonçalo nu avusese până atunci un interes special pentru istoria țării sale. Sau pentru trenuri. Însă The Presidential l-a fermecat. Iar fiica sa avea gânduri mărețe: „Cum ar fi dacă l-am transforma într-un restaurant?“. Au trecut doi ani de la ideea restaurării impecabile a acestei bucăți de istorie feroviară, investiții consistente și multe aprobări pentru viitorul proiect.

Cel mai bun eveniment public din lume

Astăzi, visul unei fete de 10 ani a fost desemnat cel mai bun eveniment public din lume la prestigioasa competiție BEA Awards. The Presidential este din nou o aventură memorabilă pentru oaspeții săi. O călătorie gastronomică conturată de cei mai buni chefs ai lumii, savurată în trenul-legendă, printre dealurile acoperite de vii din valea râului Douro, una dintre cele mai spectaculoase regiuni viticole.

O plimbare cu The Presidential este o călătorie în timp. Ești acolo, simți istoria și devii parte din ea. Te alături unui șir nu chiar atât de lung de oameni care s-au bucurat de eleganța acestui Orient-Express al Portugaliei. Chiar și în varianta de sec. 21, trenul se află pe șine cinci weekenduri, de două ori pe an. Primăvara și toamna.

Printre dealuri, pe valea râului Douro

The Presidential pornește la drum din gara São Bento, una dintre clădirile emblematice ale orașului Porto. Tot aici, în urmă cu 100 de ani, trenul își aștepta oaspeții de rang înalt. Acum, la peronul numărul 6 în São Bento, The Presidential ne așteaptă pe noi și alți 58 de pasageri la fel de entuziasmați.

Urmează 200 de kilometri pe malurile râului Douro, printre dealuri acoperite de vii, portocali și case vechi din piatră. Noi am participat la ediția de toamnă, așa că am primit peisaje cu extratușe de culoare.

Aventură gastronomică cu amprentă locală

The Presidential și-a recuperat farmecul vremurilor de altădată. Cabinele sale poartă în detaliu eleganța interioarelor originale. Chiar și tapițeria scaunelor a fost refăcută după modelul inițial. În acest cadru special, oaspeții au parte de un meniu de degustare cu cinci preparate însoțite de vinuri locale premiate.

După doar trei ediții, lista responsabililor de experiența gastronomică The Presidential include nume de seamă din Europa, majoritatea având în spate restaurante cu stele Michelin.

Noi am asistat la o premieră. Vasco Coelho Santos și João Oliveira, doi dintre cei mai talentați chefs portughezi din noua generație, au împărțit pentru o zi bucătăria The Presidential.

Rezultatul a fost impresionant. Armonizarea a două stiluri diferite, două personalități diferite. Însă ambele purtând același respect puternic față de rădăcinile portugheze. Ambele nutrind aceeași curiozitate și dorință de a descoperi noi interpretări și perspective asupra tradiționalului.

Am savurat pe rând fiecare preparat acompaniat de vinuri dintre cele mai bune ale locului, alături de priveliștea bogățiilor din valea Douro.

Trebuie să recunoaștem că am fost impresionați de servirea ireproșabilă în aceste condiții speciale, cu trenul unduindu-se printre dealuri la fiecare pahar umplut și fiecare farfurie așezată pe masă.

Echilibrul perfect între vechi și nou

The Presidential are o singură oprire: Quinta Do Vesuvio. O cramă privată a cărei poveste începe în 1565. Una dintre proprietățile emblematice ale regiunii, deținută de familia Symington, un producătoar de vinuri cu tradiție. Vizita aici înseamnă un tur extins al cramei, timp de explorat împrejurimile, degustare de vinuri, ceaiuri și trabucuri.

Drumul de întoarcere este presărat cu acorduri de pian live, cocktailuri, gustări și deserturi locale tradiționale. Cărnuri maturate, brânzeturi, celebrele conserve cu pește din Porto și bomboane.

The Presidential își încheie călătoria de o zi în locul din care a plecat. Gara São Bento. Este finalul unei aventuri unice pe care oaspeții săi nu o vor uita prea curând. O experiență cu un mesaj puternic. Un melanj de vechi și nou cu tot ce are Portugalia mai bun de oferit.

CITEȘTE ȘI Azurmendi, Țara Bascilor

 

Comentariile nu sunt permise pentru acest articol

Comentarii

Nu există comentarii