FacebookTwitterLinkedIn

Klaus Iohannis: Am tras concluzia, pe care am spus-o și după prima rundă de consultări, că se conturează un guvern în jurul PNL. PNL a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că sunt dispuși să-și asume guvernarea în această perioadă de tranziție.

Pentru ca noul guvern să fie învestit în Parlament sunt necesare 233 de voturi favorabile.

Klaus Iohannis: Am decis să desemnez următorul premier în persoana domnului Ludovic Orban, președintele PNL. E președintele celui mai mare partid din Opoziție, promotorul principal al moțiunii de cenzură. Așa este democratic corect.

Ludovic Orban: Vă mulțumesc pentru încrederea acordată într-un moment dificil pentru România. Sunt onorat și vă garantez că-mi voi pune toate cunoștințele în slujba interesului public.

Ludovic Orban: Principalele priorități ale guvernului sunt: refacerea echilibrelor macroeconomice și corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri, restructurarea aparatului guvernamental, readucerea competenței, digitalizarea administrației, acordarea unei atenții serioase a tuturor obiectivelor de investiții în infrastructura de transport, educație, sănătate și alte domenii publice, consolidarea parcursului european al României.

De asemenea, respectarea tuturor rigorilor privind statul de drept, asigurarea unei independențe reale a justiției, readucerea instituțiilor în slujba cetățenilor.

În situația în care Guvernul Orban nu va fi validat în Parlament, preşedinţii celor două camere îl informează pe preşedintele României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Dacă Parlamentul respinge două propuneri de Guvern în termen de 60 de zile una de cealaltă, Legislativul poate fi dizolvat și pot fi organizate alegeri anticipate.