FacebookTwitterLinkedIn

Klaus Iohannis argumentează, în sesizarea trimisă CCR, două modalităţi de încălcare a Constituţiei: pe formă şi pe fond.

În ceea ce priveşte forma, Klaus Iohannis arată că Parlamentul a adoptat legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale fără a consulta Guvernul, ceea ce se traduce, în opinia şefului statului, prin încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat. „În cazul în care o iniţiativă legislativă implică modificări bugetare, este necesar ca Parlamentul să solicite o informare din partea Guvernului”.

„Parlamentul nu poate prestabili modificarea cheltuielilor bugetare fără să ceară Guvernului o informare în acest sens. Dat fiind caracterul imperativ al obligaţiei de a cere informarea menţionată, rezultă că nerespectarea acesteia are drept consecinţă neconstituţionalitatea legii adoptate”, se arată în sesizarea trimisă de către preşedinte Curţii Constituţionale.

A doua serie de argumente ale preşedintelui Klaus Iohannis vizează aspecte de fond.

VEZI CINE SUNT TELESPECTATORII ÎN PRIME TIME AI TELEVIZIUNII PRIMA TV – OCTOMBRIE 2016 

Astfel, şeful statului acuză nerespectarea disciplinei fiscal-bugetare, prevăzută de legea fundamentală, de acte normative precum şi de jurisprudenţa CCR.

„Măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat. Totodată, legea cuprinde măsuri menite să atragă majorarea directă şi indirectă a cheltuielilor bugetare, precum şi măsuri menite să diminueze veniturile bugetare (…) În plus, legiuitorul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii.”

La rândul său, pe pagina sa de Facebook, Liviu Dragnea, inițiatorul legii, a spus „că preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să meargă la una dintre cozile la care stau românii pentru a plăti taxe, înainte de a lua decizia să atace la CCR legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale”. Dragnea susţine că motivaţiile preşedintelui sunt exclusiv politice.

IATĂ PROFILUL TELESPECTATORILOR TELEVIZIUNII NAȚIONAL TV – OCTOMBRIE 2016