Cautare
, Contributor

Industrie |
|

Preşedintele ACEBOP: Vom informa statul despre evazioniştii din industria agroalimentară

iustin_paraschiv.jpg
Lupta împotriva evaziunii fiscale în domeniul agroalimentar este principalul scop al asociaţiei, iar pentru aceasta printre soluţiile propuse se numără micşorarea TVA-ului la comercializarea animalelor şi produselor de provenienţă animală, a spus Iustin Paraschiv, preşedintele Asociaţiei  Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP).

În cadrul unei întâlniri pe care membrii ACEBOP au avut-o la Mizil cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, aceştia au prezentat principalele probleme cu care se confruntă crescătorii şi exportatorii de animale, propunând în acelaşi timp, o serie de soluţii legislative care ar putea duce la diminuarea sau eradicarea fenomenelor semnalate.  

Pornind de la premisa că rolul unei asociaţii este acela de a informa, Iustin Paraschiv a spus că „prin membrii pe care îi avem în ACEBOP, vom informa corect organele statului despre acest flagel și vom și spune cum se întâmplă fenomenul. Că se modifică de la o lună la alta”.

„Nu ştiu dacă se va putea face ceva, dar cel puţin membri noştri vor merge până la capăt, se vor da exemple clare. Noi nu vom arăta numai cu degetul problemele existente, ci vom veni şi cu propuneri pentru rezolvarea lor”, a mai precizat preşedintele ACEBOP.

Totodată, membrii ACEBOP mai spun că „apar situaţii în care importatorii declară preţuri mai mici de import, plătesc deci taxe reduse corespunzătoare unor preţuri de bază subevaluate, şi introduc sute sau chiar mii de tone de produse agroalimentare în perioade scurte de timp, fapt ce conduce la dezechilibrul pieţei în ceea ce priveşte preţul de desfacere şi mai departe falimentul producătorilor interni”.

În plus, ACEBOP a mai menţionat şi instituirea unui sistem suplimentar de supraveghere şi urmărire specială a achiziţiilor intracomunitare de produse agroalimentare care ar putea preveni traseele speculative. Pentru a preîntâmpina apariţia situaţiilor în care preţul de bază al produsului devine foarte mic, afectând producătorii interni, ACEBOP mai sugerează şi necesitatea înfiinţării unor programe şi parteneriate ale asociaţiilor de profil care să nu aibă doar rol de constatare, ci sa cuantifice rezultatele care se obţin în urma aplicării acestor programe.

Înfiinţată în 2013, asociaţia este formată din aproximativ 120 de membri, care au exportat în anul 2012 aproximativ 60.000 de bovine și au avut un rulaj cumulat de peste 250 de milioane de euro. Principalele pieţe unde exportă fermierii români, în special pentru bovine şi ovine, sunt ţările din Orientul Mijlociu şi cele europene. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii