FacebookTwitterLinkedIn

O treime din operatorii economici care activează în industria ospitalității vor intra în faliment, dacă Guvernul nu va acorda curând ajutoarele de stat destinate acestora.

„Ne-am uitat, există precedent european și există state în Europa care au acordat un ajutor de stat, cu acordul Comisiei Europene, companiilor din turism. Am propus acest lucru și pe data de 4 decembrie a fost aprobată Legea 224. Am așteptat să fie publicată în Monitorul Oficial, dar prim-ministrul și-a dat demisia. Pe data de 30 decembrie 2020, noul Guvern a aprobat această lege și a fost publicată pe 31 decembrie în Monitorul Oficial, urmând ca în termen de 30 de zile să fie publicat ghidul, iar în termen de 60 de zile să putem aplica. Din păcate astăzi nu se întâmplă nimic și se face o corecție miercuri la această ordonanță de Guvern. Sperăm ca miercuri să fie votată. (…) În situația în care statul nu va promulga imediat ajutorul pentru HoReCa, și aici mă refer la două săptămâni sau o lună, de la un sfert din industrie închisă vom merge spre o treime. În această situație, Guvernul României, cei care astăzi sunt miniștri, sunt răspunzători pentru creșterea numărului de unități intrate în faliment de la un sfert la o treime din industrie”, a subliniat Daniel Mischie.

În plus, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor (HORA) a punctat faptul că Executivul are datoria să despăgubească sectorul de profil, din cauza restricțiilor impuse HoReCa.

Potrivit acestuia, pierderea medie a unei unități HoReCa de anul trecut este de 120.000 de euro.