Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Premierul desemnat al Libanului demisionează în mijlocul crizei

Prim-ministrul desemnat al Libanului, Mustapha Adib, și-a dat demisia, sâmbătă, pe fondul unui impas politic asupra formării guvernului, la aproape o lună după ce a fost numit în funcție.  
 aboneaza-te
Liban pumn criza politica si economica

Anunțul dat de Mustapha Adib dă o lovitură președintelui francez Emmanuel Macron în încercarea sa de a rezolva un impas periculos în Liban, o țară afectată de criză, relatează Bloomberg care citează AP.

Astfel, Emmanuel Macron a presat politicienii libanezi să formeze un cabinet din specialiști independenți care să poată lucra la adoptarea reformelor urgente pentru scoaterea Libanului dintr-o profundă criză economică și financiară care s-a agravat după explozia din 4 august la portul Beirut.

Dar eforturile întreprinse de Adib, susținute de francezi, au dezvăluit mai multe probleme, după ce principalele grupări șiite din țară, Hezbollah și Amal, au insistat să păstreze controlul asupra Ministerului Finanțelor. Acest lucru a apărut după ce administrația SUA a sancționat doi politicieni de rang înalt, apropiați de Hezbollah, inclusiv fostul ministru de finanțe.

Cele două grupări au insistat, de asemenea, asupra numirii miniștrilor șiiți în noul cabinet și s-au opus modului în care Adib forma guvernul, fără a se consulta cu ei.

În consecință, Adib și-a anunțat decizia de a demisiona în urma unei întâlniri cu președintele Michel Aoun sâmbătă.

Libanul, fost protectorat francez, este copleștit de cea mai gravă criză economică și financiară din istoria sa modernă. Nu a reușit plata datoriei  publice, din luna martie, iar moneda locală s-a prăbușit, ducând la hiperinflație și la creșterea sărăciei și șomajului.

Criza a fost înrăutățită de explozia din 4 august din portul Beirut care a ucis aproape 200 de oameni, a rănit mii și a provocat pierderi de miliarde de dolari.

Țara are nevoie disperată de asistență financiară, dar Franța și alte puteri internaționale au refuzat să acorde ajutor înainte de a se face reforme serioase. Criza este în mare parte pusă pe seama deceniilor de corupție sistematică și de gestionare defectuoasă a clasei conducătoare a Libanului.

Liderul francez a descris inițiativa sa, care include o foaie de parcurs și un calendar pentru reforme, drept „ultima șansă pentru acest sistem”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii