Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Premierul Dăncilă: Astăzi, printr-o Ordonanță de Urgență, vom înființa Comisia Națională care va avea rolul de a pregăti calendarul de aderare a României la moneda euro

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul ședinței de Guvern, că în ședința de astăzi, Executivul va discuta o Ordonanță de Urgență privind stabilirea Comisiei de trecere la zona euro, comisie care va stabili planul de trecere la zona euro.
Viorica-Vasilica-Dancila-premier-prim-ministru-Romania

Update, ora 17:27 

Guvernul: Planul național de adoptare a monedei euro va fi propus spre asumare politică până la 15 noiembrie 2018

Comisia Națională de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro, ce va fi înființată potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată astăzi de Guvern, va pregăti calendarul de intrare a României în Mecanismul unic de supraveghere și de adoptare a monedei euro, precum și acțiunile necesare pentru pregătirea economiei și societății românești și asigurarea unei convergențe reale, a anunțat Executivul.

Știrea inițială

„În ședința de astăzi, vom discuta despre trecerea la moneda euro. După cum știți, s-a vorbit despre acest lucru, dar n-am avut niciodată o perioadă stabilită pentru acest moment deosebit de important pentru țara noastră. Consider că adoptarea monedei euro este cel mai important moment, după aderarea României la Uniunea Europeană. În consecință, printr-o Ordonață de Urgență vom înființa Comisia Națională de Fundamentare a Planului Național de adoptare a monedei euro. Această comisie va avea rolul de a pregăti calendarul de intrare a României în mecanismul unic de aderare la moneda euro, precum și acțiunile necesare pentru pregătirea economică, dar și a societății românești pentru acest pas important”, a spus primul-ministru, la începutul ședinței de Guvern de astăzi.

Comisia va reuni reprezentanți ai administrației guvernamentale, ai administrației publice locale, ai mediului academic, ai Președinției României, ai organizațiilor non-guvernamentale, ai confederațiilor patronale și sindicale, precum și a societăților asociative.

„Deci, va fi o largă reprezentare, astfel încât să avem o amplă dezbatere, care să ne permită luarea celor mai bune decizii. Această comisie va fi condusă dedoi copreședinți, primul – ministru și președintele Academiei Române, și doi vicepreședinți, guvernatorul Băncii Naționale a României și vicepremierul pe probleme economice”, a precizat Dăncilă.

Din zona euro fac parte 19 state. Cel mai recent, Lituania, s-a alăturat în 2015.

Leul s-a apreciat astăzi în fața euro. Cursul calculat de BNR pe baza mediilor din piață a fost astăzi de 4,6651 de lei pentru un euro, cu 0,01%, peste nivelul de ieri.

La sfârșitul lunii august 2017, Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, a declarat pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita, citat de Reuters, după cum scria Mediafax, că România ar putea adera la zona euro în 2022, odată ce venitul celor mai săraci cetăţeni va creşte.

„Deja întrunim în prezent toate cerinţele formale, am putea să ne alăturăm uniunii monetare chiar mâine, dar ne temem că va avea un efect negativ asupra veniturilor pensionarilor şi a celor mai săraci”, a declarat Meleşcanu pentru cotidianul polonez.

Era pentru prima dată când autoritățile autohtone anunțau o asemenea dată. România avea stabilită ca țintă de adoptare a euro anul 2015. Acel an a trecut fără ca autoritățile să reacționeze.

Reprezentanții BNR au declarat, în mai multe ocazii că țara noastră îndeplinește criteriile tehnice de aderare la zona euro, dar este nevoie de mai mult de atât pentru a fi acceptați în clubul celor 19 țări.

De altfel, la prezentarea celui mai recent raport pe inflație, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, menționa că prețurile din țara noastră sunt mult mai mici decât cele ale țărilor dezvoltate, iar aderarea la zona euro le-ar putea pune probleme celor care au venituri reduse.

În trecut, prețurile de la București erau mai aliniate la Europa Occidentală decât în prezent, la toate alimentele. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar, când ai prețuri mai scăzute, să zicem la pâine, și o creștere cu 15% influențează indicele nostru de prețuri, pentru că are pondere mare în indicele de prețuri. «Zici, ce inflație mare are România», dar, cu timpul, pâinea a fost mai ieftină în România. Cu timpul, nu ne putem aștepta ca ele să nu crească”, a punctat Isărescu, la prezentarea „Raportului asupra inflației”, ediția februarie 2018.

Cel mai ieftin mic dejun din București costă mai puțin de 3 lei, reiese din datele BNR

Cel mai ieftin, și frugal, mic dejun pentru o persoană costă 2,8515 lei, la București, potrivit calculelor Forbes România, pe baza datelor prezentate de Banca Națională a României. La prețurile alimentelor, Bucureștiul era mult mai aliniat cu alte orașe de pe glob, la începutul secolului trecut, dar ecartul s-a mărit de-atunci, ceea ce le-ar putea crea probleme mai multor categorii de populație, dacă se dorește intrarea rapidă în zona euro.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii