Cautare
, Staff

Plasamente |
|

Preluarea Profi: Cea mai mare tranzacție din retail-ul românesc s-a finalizat

Fondul de investiții Mid Europa Partners a anunțat finalizarea tranzacției de 533 de milioane de euro prin care a preluat rețeaua de supermarketuri Profi de la fondul Enterprise Investors, pentru care a semnat în data de 23 noiembrie.
 aboneaza-te
PROFI-Cornesti-magazin

Cea mai mare tranzacție din retailul local: Profi a fost vândut pentru 533 milioane de euro

De punerea în practică a tranzacției s-a ocupat Andrej Babache, directorul MEP, însărcinat cu obținerea finanțării, execuției și monitorizării tranzacțiilor realizate de fond. Anterior MEP, el a lucrat pentru divizia de Investment Banking a Citigroup de la Londra, având în vizor tranzacțiile din Europa Centrală și de Est, precum și din Turcia.

Pe acesta l-au sprijinit din cadrul MEP, fond care administrează active cu o valoare de 4,4 miliarde de dolari, Ratko Jovic (Associate Director), Lukasz Włodarczyk (Senior Associate), Tomas Vrba (Associate) și Albert Jelinek (analist).

Global Capital: Mid Europa încearcă să acceseze un credit sindicalizat de 1,38 miliarde de lei de la 6 bănci pentru achiziționarea Profi

Pentru a finanța tranzacția de 533 de milioane de euro, cea mai mare din retail-ul autohton, MEP, firmă de capital privat concentrată asupra Europei Centrale și de Sud-Est, încearcă accesarea unui credit sindicalizat, în valoare totală de peste 305 milioane de euro, de la Citi, ING Bank, Raiffeisen, UniCredit, Erste și Banca Transilvania.

Cele mai mari trei tranzacții cu firme din România, din 2016

Această tranzacție ocupă locul trei între preluările realizate anul trecut, după achiziția Ursus Breweries de către Asahi Group Holding, din Japonia, pentru 856 de milioane de euro, și a 51% din KMG International NV (KMGI, fostul Rompetrol) de către compania chineză CEFC, cu 595 de milioane de euro.

Profi (compania Profi Rom Food) numără 515 de magazine, prezente în 265 de localități, reprezetând rețeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografică din România. Pentru retailer lucrează peste 11.000 de angajați, ceea ce îl face unul dintre cei mai mari angajatori din țara noastră. Profi operează două formate de magazine în zonele urbane, Standard și City, și Loco, pentru zonele rurale.

Miza de miliarde. De euro

Mid Europa, înființat în 1999, mai deține în România furnizorul de servicii medicale Regina Maria, achiziționat în vara anului 2015, pentru o sumă estimată la peste 100 de milioane de euro.

Enterprise Investors, cu investiții în România, a încasat de 10 ori mai mult decât a investit, în 2016, în Europa Centrală și de Est

Pentru EI, cu sediul central la Varșovia, tranzacția Profi ocupă unul dintre primele locuri între cele mai profitabile investiții făcute de fond în întreaga s-a istorie de 27 de ani. EI a cumpărat Profit cu 66 de milioane de euro, în 2009, după care a mai investit 11 milioane de euro, până la vânzarea din noiembrie 2016. Beneficiul obținut din vânzare reprezintă peste 450 de milioane de euro, de care se vor bucura investitorii în Polish Enterprise Fund VI, din care EI a avut bani pentru Profi, după ce vor fi plătiți consultanții și taxele aferente.

EI a investit în România peste 200 de milioane de euro, în ultimii 17 ani, printre companiile în care a fost implicat fiind Orange, iar, în prezent, deține Noriel și Macon.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii