Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Auto |
|

Prejudiciul estimat de statul român în scandalul Dieselgate se ridică la peste 30 milioane euro

Prejudiciul estimat de statul român în scandalul Volkswagen pentru cele peste 100.000 de mașini prevăzute cu softul care permitea trișarea în timpul testelor de emisie este de 123.616.827 lei (peste 30 de milioane de euro), informează Agerpres.
VW

Conform surselor citate de Agerpres, calculul a luat în considerare faptul că taxa auto a fost achitată de cumpărători pentru motorizare Euro 5, în situația în care mașina avea de fapt motorizare Euro 4.

Datele estimate de Grupul mixt de lucru înființat, recent, de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Transporturilor arată că au fost afectate 1.944 de unități Volkswagen (VW) cu motorizare de 1,2 litri (prejudiciu estimat de 588.626 lei), 38.719 unități VW de 1,6 litri (pagubă de 24.487.635 lei) și 64.640 unități VW de 2,0 litri, prejudiciu de 98.540.565, mai precizează Agerpres.

Sursele ministeriale citate de Agerpres au mai precizat că statul român se va îndrepta împotriva producătorului auto pentru a recupera paguba, însă instrumentarea cazului va începe numai după ce autoritățile germane vor transmite informațiile oficiale.

La începutul lunii octombrie, ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a declarat că autoritățile din România au eliberat cărți de identitate pentru 105.000 automobile (Seat, Skoda, Audi și VW) produse de grupul VW, din care 56.000 erau noi la data înmatriculării și 49.000 second-hand. Pe stoc, la dealerii grupului sunt aproximativ 300 de autovehicule care nu vor putea fi vândute până la rezolvarea problemelor.

Producătorul auto a recunoscut, în luna septembrie, că a echipat 11 milioane de automobile vândute la nivel mondial, dintre care 2,8 milioane în Germania, cu un soft care falsifică rezultatelor testelor de emisie ale motoarelor diesel. În urma scandalului, directorul general Martin Winterkorn a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche.

Grupul VW a anunțat că va începe, în luna ianuarie, rechemarea la service a mașinilor prevăzute cu softul respectiv, operațiune care va fi încheiată până la sfârșitul anului 2016.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii