FacebookTwitterLinkedIn

Pe 10 aprilie 2018, s-a publicat în Monitorul Oficial al României, partea I nr. 315, Legea nr. 88/2018 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 Codul muncii.

La articolul 139, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparţinând cultelor religioase legale, altele decât cele creştine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

Pentru a înţelege mai bine contextul, voi menţiona şi prevederile alin. (1):

(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:

– 1 şi 2 ianuarie;

– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;

– prima şi a doua zi de Paşti;

– 1 mai;

– 1 iunie;

– prima şi a doua zi de Rusalii;

– Adormirea Maicii Domnului;

– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

– 1 Decembrie;

– prima şi a doua zi de Crăciun;

– două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

În primul rând, nu aş vrea să apară discuţii în mințile cititorilor cu “mutatul” la alte culte sau prejudecăţi care să ne smintească. Dacă o să facem aşa, n-o să dovedim că religia noastră este cu ceva mai bună decât a minorităţilor religioase, minorităţi despre care se spune că au fost adesea subiectul discriminării şi al persecuţiei deschise, de-a lungul istoriei. Dacă religia noastră ortodoxă ar fi atât de bună şi noi am fi atât de sfinţi, garantat am muta şi munţii din loc deci, implicit am reuşi să convertim toate religiile la ortodoxie. Dar e lung drumul…

În calitate de antreprenor, vă asigur că voi face tot posibilul ca, pe lângă libertatea religioasă, să le asigur angajaţilor mei şi drepturi egale, aceasta fiind una dintre cele mai importante preocupări ale mele.

Consider că drepturile egale oferite angajaţilor sunt de o mie de ori mai importante decât diversele libertăţi religioase sau de orice altă natură, oferite de parlamentari.

“Libertăţile” nu sunt un dat, din păcate, doar noi, cei care nu am trecut prin suferinţe şi războaie, considerăm că acestea ni se cuvin de la sine, bineînţeles, în frunte cu aleşii noştri din Parlament,  care nu mai ştiu ce să mai facă ca să ne ofere tot felul de libertăţi, care mai de care mai “tâmpite” – pentru că un alt termen nu găsesc, inclusiv excesul de zile libere, ca să ne aliniem la standardele UE.

Nu zic că nu e bine, zic doar că încă nu cred că suntem în postura suedezilor sau a nemţilor să ne comparăm ca număr de zile libere acordate. Acolo, fiind bunăstare, este logic că trebuie să cauţi să oferi oamenilor cât mai mult timp liber pe care să-l petreacă cu familia. La noi “faza“ cu banii nu prea bate cu realitatea, căci suntem la 20% din salariul mediu de acolo, cred (?!)

În fine, ce vreau să spun în situaţia (atenţie, ipotetică, deci nu o luaţi de bună) în care angajaţii cultelor minoritare  vor solicita cele 6 zile libere de mai sus, voi lua decizia:

– să mai dau angajaţilor noştri 6 zile libere de sărbători religioase ortodoxe importante, altele decât cele care se acordă deja, zile în care vom merge la biserică şi apoi, fie la pădure, fie la un grătar, fie la un film etc… Cum a fost astăzi sărbatoare mare – Izvorul Tămăduirii – teoretic aş fi preferat să reuşim să avem o astfel de activitate, măcar prin rotație (50% din personalul angajat menţinea activitatea astăzi şi restul de 50% mergeau la biserică şi apoi găseam soluţii să petrecem timpul împreună, că şi aşa reuşim destul de greu să-l găsim, mai ales in sezonul de vârf al activităţii noastre);

– persoanele de alt cult religios vor veni la serviciu în acele zile, respectând astfel principiul egalităţii şi echităţii pe care doresc să îl asigur tuturor angajaţilor;

– mergând la extrem aş putea (iar, ipotetic!), de exemplu, să nu mai ofer bonuri cadou sau prime minorităţilor religioase din firmă (mai ales ca acestea NU sărbătoresc mereu,  în acelaşi timp cu noi Sărbătoarea Crăciunului şi/sau a Paştelui, spre ruşinea mea nu cunosc obiceiurile religioase ale celorlalte culte religioase şi nici nu mă interesează, sincer… de abia am timp să mă uit prin calendarul nostru ortodox din când în când, pe tema aceasta);

– împingând lucrurile până la extrem, mai pot face şi alte “gesturi“ ipotetice, repet în situaţia în care o astfel de prevedere legală, absolut absurdă ar “împinge“ vreun angajat să solicite astfel de drepturi.

După cum mi-a relatat angajul X, el are un cumnat în Austria, care de Paştele Catolic a fost liber, dar de cel Ortodox a muncit din greu, la fel şi o nepoată de-a mea, care locuieşte în Anglia şi care a fost în aceeaşi situaţie.

Oare pe acolo, tot prin UE, nu s-a mai sesizat nimeni în ceea ce priveşte minorităţile şi drepturile lor religioase?

Sau nu cumva la noi, în Parlament, s-au înmulţit minorităţile – atât religioase, cât şi sexuale – de le umblă mintea creanga după tot felul de aberaţii legislative?

Aş fi înţeles măsura la modul: le dăm 6 zile libere de sărbătorile lor legale dar, logic şi normal, să vină 6 zile la serviciu de sărbătorile noastre legale, că oricum pentru ei acestea nu au nicio însemnătate religioasă.

Dar şi acest lucru ar fi fost aberant pentru că fiind minoritate e logic că o să fie prea mică ponderea lor la numărul total de angajaţi şi volum de muncă.

Sau le puteau da 6 zile libere fără plată şi mai logic, chiar nu aveam nimic împotrivă.

Dar să vii să faci un asemenea exces de zel, deja nu faci decât să creezi tensiuni gratuite în societate, ceea ce consider că se şi întâmplă deja…

Nu pot să nu observ că, în loc să ducă grija scăderii drastice a natalităţii şi să facă ceva prin noul Cod al  muncii ca să încurajeze mamele să nască, să le acorde facilităti pentru al doilea și al treilea copil, parlamentarilor noștri le stă mintea tot la minorităţile religioase şi, în curând, mă aştept şi la ceva modificări cu tematică sexuală, pentru că sunt destui smintiţi care ne conduc.

Sau, de ce n-au mai dat ei 6 zile libere părinţilor care au minim un copil sub vârsta de 7 ani, ca să poată să-l mai educe încă 6 zile în cei 7 ani de acasă, căci sigur ar fi contat!

Naţia română se duce de râpă sub ochii noştri, sub conducerea acestor parlamentari, dar şi din cauza complicității şi resemnării noastre, din păcate!