Cautare
, Contributor

Modă |
|

The Power Suit Ghidul costumului pentru femei – Silk Love & Lace by Irina Popescu

De-a lungul deceniilor, felul în care femeile s-au îmbrăcat a fost mijloc de a-și exprima poziția socială, profesia sau diverse alte alegeri politice sau personale. Iar costumul a jucat rol de seamă în această direcție.
Processed with VSCO with a6 preset

Totul a început în 1925, odată cu momentul în care Coco Chanel a eliberat feminitatea de corset și a introdus sacoul de inspirație masculină alături de fusta până sub genunchi. În ’32, Marcel Rochas propune costumul cu pantalon, destinat femeii care activează în câmpul muncii, iar în 1964, designerul André Courrèges rafinează această idee și o elevează la statutul de „uniformă“ de business, dar și de ținută de seară.

În ’66, Yves Saint Laurent lansează celebrul „Le smoking“ și declanșează o reală revoluție în acest sens. Anii ’70 aduc o notă dramatică siluetei, introducând sacoul cu umeri proeminenți, iar în ’80 acest trend – al costumelor pentru femeile cu stil – se stabilizează și toți marii designerii ai momentului includ deux-pieces-ul în prezentările lor de modă.

Astăzi, costumul cu pantalon este omniprezent atât în contexte formale, cât și la ocazii festive.

Am invitat un specialist să ne dezvăluie tot ce trebuie să știm despre acest ansamblu stylish și practic. Un profesionist absolut și un creator cu viziune impecabilă, Irina Popescu este fondatorul brandului Silk Love & Lace și conducătorul unui business de producție de piese vestimentare pentru branduri de lux internaționale. Colecțiile sale cuprind atât costume pentru femei – formale, casual sau de ocazie –, cât și rochii de seară fabuloase.

Cum ai început să faci costume și tailored made pieces?

Costumele și partea de tailoring m-au fascinat dintotdeauna, dar cunoștințele tehnice le-am descoperit și învățat odată cu prelurea managementului unei fabrici specializate în producția în sistem lohn pentru mari branduri internaționale. Doar interacțiunea cu aceste sisteme care trebuie să funcționeze perfect pentru ca produsul să ajungă la momentul potrivit de la schiță la raft este deosebit de educativă, este o școală în sine, o școală practică pe care nu o poți urma nicăieri în mediul teoretic.

Mereu am  spus că interiorul unui sacou ascunde un univers întreg, cu mai multe detalii decât fața și care necesită mai multe cunoștințe și tehnici de proiectare decât orice altă piesă vestimentară.

Croitul, confecționatul, finisajele, călcatul, acestea sunt elemente deosebit de importante care contribuie în mod egal la aspectul final al produsului, iar într-o fabrică există un manager sau chiar mai mulți pentru fiecare dintre aceste operațiuni de la care am învățat secretele obținerii unui produs cât mai aproape de perfecțiune.

Aceste cunoștințe le-am aplicat și în atelierul meu, ajungând ca în afară de produsele din linia proprie să asigurăm servicii de creație și dezvoltare produs și pentru clienții internaţionali.

Ce te inspiră să creezi vestimentație „formală“ pentru femei?

Mă inspiră în primul rând sentimentul pe care îl am și eu atunci când îmbrac un sacou care știu că îmi stă bine. Sacoul preia și continuă în zona bustului ceea ce începe tocul stiletto, iar schimbarea posturii și atitudinii unei femei atunci când încalță un toc înalt și subțire este deja arhicunoscută.

Sunt o susținătoare a mișcării women’s empowerment și deși poate părea superficial, aducerea unui element vestimentar precum costumul în discuția despre rațiunile pentru care femeile sunt remarcabile este totuși un accesoriu sau un mic truc util prin care în anumite medii o femeie se poate impune.

Care este diferența dintre costumele bărbătești și cele pentru femei?

Voi parafraza o expresie celebră, dar așa pot descrie cel mai bine diferența: costumele bărbătești sunt de pe Marte, iar cele pentru femei sunt de pe Venus. Diferențele majore sunt legate de regulile de proiectare, evident adaptate pe anatomia masculină sau feminină.

Însă detaliile interioare sunt mult mai multe la costumele și în special la sacourile bărbătești prin diferitele tipuri de furnituri utilizate, astfel încât să creeze o linie a pieptului perfectă, ceea ce la femei nu se poate aplica în totalitate datorită gamei vaste de tipologii de busturi. Costumele pentru femei sunt în general mai puțin riguroase și mai puțin rigide.

Desigur că tendințele recente împrumută colecțiilor de costume pentru femei elemente din moda masculină, ba chiar încurajează „împrumutul“ unui sacou din garderoba soțului, dar acest lucru nu trebuie confundat cu diferențele tehnice între cele două produse, astfel niciodată un sacou masculin nu va putea fi adaptat pe silueta unei femei cu păstrarea liniei formale, cum niciun tipar de costum de damă nu poate fi transformat în unul masculin.

Ce recomanzi doamnelor la birou: costumul cu pantalon sau cel cu fustă?

Depinde mult de evenimentul sau contextul în care sunt purtate. Costumul cu fustă este mult mai potrivit unor contexte formale, instituționale. Sacoul cu fustă este una din etichetele întâlnirilor oficiale, unde ținuta fiind general formală, se dorește deosebirea și prin vestimentație a bărbaților de femei.

Dacă se urmărește transmiterea unui mesaj anume, s-a demonstrat că femeile care poartă costum cu fustă sunt văzute ca fiind mai empatice, de încredere, în general mai calde și creează o impresie bazată pe caracteristici specific feminine. Pe de altă parte, purtând sacou cu pantalon, se consideră că femeia dorește să transmită mai degrabă atribute considerate în mod tradițional ca fiind masculine: fermitate, putere, persuasivitate.

Într-o notă mai personală, consider că fiecare ar trebui să poarte piesa în care se simte cel mai bine, ambele variante, accesorizate corect, vor denota profesionalism.

CITEȘTE ȘI Spring in NYC – A fashionista’s guide

Care sunt materialele tale preferate pentru costume? De ce?

Crepe-ul și twill-ul sunt variante bune pentru sezonul cald, în diverse mixuri de compoziții cu fibre naturale. Sunt materiale lejere, ușor de întreținut și vin într-o gamă variată de culori. Pentru anotimpul rece este de preferat o stofă în amestec de lână.

Gama de culori nu este atât de vastă, uneori sunt materiale împrumutate din modelele masculine, dar sunt superioare calitativ. Foarte importantă este ținuta materialului și cum se comportă în timp, deoarece costumul nu este o piesă pe care o cureți zilnic cum este cazul cămășilor și, astfel, în afară de faptul că ținuta trebuie să arate bine și la finalul zilei, ea trebuie să arate bine și după mai multe purtări, eventual împrospătată doar cu un călcat ușor, vertical.

La fel de important ca și materialul de la exterior este și captușeala, care trebuie să fie dintr-un material natural, indiferent că este mătase, vâscoză, acetat. Eu recomand verificarea etichetei înainte de cumpărare, cu atenție sporită pentru căptușeală. Este materialul cel mai apropiat de piele și dacă este sintetic, senzația de disconfort se va simți, mai ales după câteva ore de purtare.

Am observat că ai lansat o colecție de costume în culori aprinse. Crezi că acest trend va avea succes în rândul femeilor de afaceri?

Culoarea, la fel ca și tipul de costum, diferă și de contextul în care este purtat, iar costumul nu se adresează doar femelilor de afaceri. Sunt diverse domenii în care ținuta formală este obligatorie și culorile puternice nu sunt potrivite, mă refer aici la instituții oficiale, diplomatice. Altfel, colecția mea promovează costumul fashion, un trend relativ recent în industrie și intens promovat în tendințele recente, în care anumite reguli ale ținutei formale sunt sparte.

Costumul devine accesibil și dezirabil și pentru domenii în care poate ținuta formală clasică nu se impune sau nu este obligatorie, dar la care pot apela fără rețineri și doamnele care până de curând se limitau la clasicele bleumarin, negru și gri. Odată cu stilul fashion-formal, costumul poate să coboare „în stradă“, ceea ce este un lucru îmbucurător, este o adiție feminină în street wear, dar totodată culoarea poate „urca“ în mediile business unde era nevoie de o revitalizare a esteticii.

Care este diferența dintre sacourile la un rând de nasturi față de cele la două rânduri?

Sacourile la un rând de nasturi sunt mai ușor de purtat, mai versatile, se pot lăsa descheiate fără să expună un volum suplimentar de material precum cele la două rânduri de nasturi. La un rând de nasturi este și modelul Tuxedo, foarte apreciat în tendințele internaționale de câțiva ani deja.

Modelul la două rânduri de nasturi este inspirat din moda masculină unde este considerat mai clasic, mai formal. În moda feminină reprezintă o tendință recentă, apărută mai degrabă odată cu costumul fashion și este deseori în culori tari, cu accesorii aplicate sau în croiuri drepte ori chiar oversized.

Diferența reală între cele două modele are conotații relevante doar în moda masculină. În cea feminină este o chestiune de preferințe personale sau de tendințe, fără asociere directă cu nivelul de formalism al mediului.

Ce preferă femeile: pantaloni conici, drepți sau evazați și din ce considerente crezi că aleg astfel?

Pe primul loc în preferințe este modelul conic, apoi cel drept și ultimul este cel evazat și cred că are legătură mai degrabă cu imaginea din oglindă și chiar cu practicul decât cu trendul. Pantalonul conic alungește ușor silueta și lasă la vedere complet sau parțial pantoful, care de obicei este o piesă în sine.

Pantalonul drept pentru a fi purtat corect trebuie să aibă o anumită lungime, perfect până la nivelul solului, niciun centimetru în plus sau în minus. De aceea este mai puțin practic, pentru că, în primul rând, odată reglată lungimea, este nevoie să fie purtat cu pantofi cu aceeași înălțime a tocului și datorită faptului că atinge ușor solul, este mai predispus uzurii și murdăririi.

Pantalonul evazat este potrivit pentru doamnele înalte, deoarece scurtează silueta.

Care sunt tipurile de fuste cel mai apreciate la costum? Tu pe care le recomanzi?

Pentru costum și o ținută formală, fusta pix sau conică reprezintă alegerea preferată și sigură. La fel de potrivită este și fusta în clini, la ambele importantă fiind lungimea care nu va depăși în sus genunchiul și în jos jumătatea gambei.

Crezi că mediul în care lucrăm încă ne impune musai un dress code rigid sau putem să ne transpunem stilul vestimentar personal în ținuta office?

Sunt încă anumite medii care impun un dress code rigid și orice abatere coloristică este exclusă sau organizații care în normele interne limitează mult paleta coloristică. În afara acestor excepții, ținuta office a evoluat și, totodată, s-a relaxat în ultimii ani, uneori peste măsură, în opinia mea. Trebuie trasă linia între o ținută casual sau cocktail și una office.

De aceea este de bun augur intrarea în tendințe a costumului fashion, astfel se pot păstra liniile și croiurile ținutelor formale, dar putem transpune preferințe personale în materie de culori sau modele fără să ieșim din zona office.

CITEȘTE ȘI Color confidence – Pictorial Forbes Life

În plus, un sacou roz, bleu sau fucsia, care în combinație cu un pantalon sau fustă din același material reprezintă o ținută office suficient de profesionistă, îl putem „împrumuta“ și pentru o ținută casual de weekend, asortat unor jeanși sau pe umeri, peste o rochie midi la un eveniment cocktail. Aceste piese au devenit mult mai practice.

Între fustă și pantalon s-ar situa pantalonul tip culottes. Crezi că ar avea succes în rândul femeilor de afaceri?

Depinde de modelul de culottes, de amplitudine și lungime. Un pantalon culottes cu un croi cel puțin în partea de sus similară pantalonului clasic și cu o lungime similară fustei de costum reprezintă o alegere foarte bună pentru o ținută business with a twist.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii