Cautare
, Contributor

SmallBusiness |
|

Povestea unei afaceri sociale care crede în economia circulară

Ateliere Fără Frontiere (AFF) promovează principiile economiei circulare (reducere, reutilizare, reciclare) și are drept misiune integrarea persoanelor aflate în dificultate pe piața muncii.
Peretii AFF

Inspirată după modelul de inserțiune din Franța, Asociația pe care o conduce francezul Patrick Ouriaghli promovează principiile economiei circulare (reducere, reutilizare, reciclare) și are drept misiune integrarea persoanelor aflate în dificultate pe piața muncii, iar persoanele defavorizate care ajung la AFF fac deja parte din programele altor ONG-uri.

În 2008, francezul voia să pună bazele unei astfel de Asociații în Maroc, între timp a cunoscut-o pe Raluca Gheorlan, româncă la origine, cu care s-a căsătorit. Împreună, au înființat AFF în România, cu o investiție de circa 450.000 de euro, bani obținuți din fonduri europene. În prezent, acest business social se finanțează 45% din producția proprie, iar în rest, din sponsorizări. Dacă în Franța între 50 și 70% din buget este asigurat de stat, pe plan local nu se poate vorbi încă de așa ceva, la noi statul nu contribuie cu bani pentru un astfel de model de business.

Amplasată pe Șoseaua Olteniței nr 105, AFF are sediul într-o hală industrială de 1000 de metri pătrați, împărțit în atelierul DEE ( Deșeurile de Echipamentele Electrice și Electronice) și Atelierul Remesh (care se ocupă de colectarea bannerelor stradale și recondiționarea lor, și transformarea materialelor obținute în genți, penare etc).

În cadrul programelor DEE sunt colectate de la companii produsele IT nefolosite, iar angajații le recondiționează ca apoi fie să le doneze, fie să le vândă pentru a reuși să se suțină financiar cât mai mult. Produsele care nu pot fi recondiționate, drept urmare nici vândute, sunt păstrate pentru piese de schimb.

Una dintre problemele cu care se confruntă în prezent Asociația, potrivit lui Patrick Ouriaghli, este faptul că se colectează din ce în ce mai greu calculatoare. În plus, concurența este tot mai mare și sunt organizații care plătesc pentru deșeurile pe care le colectează, pe când AFF nu își permite acest lucru, explică directorul Asociației.

Ateliere fără Frontiere a donat 1.000 de calculatoare în 2013

În cadrul Remesh, companiile donează către AFF bannerele publicitare, pe care angajații de aici să le transforme în produse unice și le vând ulterior.
Cei 34 de angajați lucrează opt ore pe zi, iar, în medie, o treime din acest timp este alocat pentru pregătirea lor profesională, în diferite domenii. De asemenea, li se oferă și consiliere psihologică. La ora actuală, la AFF sunt 20 de cursuri de inserție. Acest program se întinde pe o perioadă de doi ani, timp în care persoanele integrate în program primesc un salariu, li se decontează transportul și li se oferă masa de prânz gratuit, iar apoi, ei sunt reintegrați în piața muncii și atent monitorizați timp de șase luni.

Dora, mamă singură, are o fetiță de trei ani și una de 21, studentă la Litere, în Bacău. Ea a venit tocmai din Moldova, la începutul anului, pentru a cere sprijin organizației Casa Ioana, un ONG care se ocupă cu victimele violenței domestice și familiile fără adăpost. Cei de la Casa Ioana au pus-o în legătură cu AFF. Acum, spune că, de patru luni de când lucrează în cadrul atelierului Remesh, simte că AFF a devenit o a doua casă pentru ea. Dar îi e greu să se gândească cum peste un an și șase luni va trebui să se își găsească un alt loc de muncă.

Asta este și una dintre problemele cu care se confruntă cei doi fondatori ai Asociației, fiindcă angajații după doi ani vor să mai rămână, iar scopul proiectului este de a îi ajuta să se autosusțină pe termen lung. „Cei de la ONG-uri, Casa Ioana de exemplu, ne ajută să intrăm în contact cu oamenii cu dificultăți, ca noi, ulterior să îi integrăm pe piața muncii, să câștige decent încât să își caute chirie”, spune Patrick Ouriaghli.

În cei aproape 8 ani de activitate AFF a pregătit aproape 150 de persoane aflate în dificultate. Cei mai mulți dintre ei au reușit după încheierea programului de doi ani oferit de Asociație să se integreze în societate și să își găsească, un loc de muncă, ce i-a ajutat să se repună pe picioare și să își vadă mai departe de viață.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii