Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Imobiliare |
|

Povestea miliardarului fugit din Germania nazistă

Martin Selig a făcut, în Statele Unite ale Americii, o avere de peste un miliard de dolari din imobiliare.
Martin Selig Real Estate

Este imposibil să te uiți la orașul Seattle și să nu-l vezi pe Martin Selig, scrie Chloe Sorvino pe forbes.com. Compania imobiliară a milionarului american – are o avere estimată de Forbes SUA la 1,1 miliarde de dolari – construiește, de aproape șase decenii, zgârie-nori pe segmentul high-end. Printre clădirile edificate și deținute de Martin Selig în Seattle se numără Columbia Center – cu cele 76 de etaje ale sale, a fost cea mai înaltă clădire din Seattle în 1985, anul finalizării sale – pe care milionarul american a vândut-o cu 354 de milioane de dolari în 1989.

Ghidul Investițiilor Forbes : Cum să faci bani din imobiliare?

Antreprenorul încă deține întreaga sa companie, Martin Selig Real Estate, cu tot cu cei 371.000 de metri pătrați de spații de birouri. Selig dezvoltă în prezent încă 140.000 de metri pătrați, iar unul dintre cele mai anticipate proiecte ale sale este convertirea unei clădiri istorice – Federal Reserve Building – printr-un proiect ce păstrează vechea clădire, pe al cărei acoperiș urmează a fi amenajată o ”grădină de iarnă”, deasupra căreia urmează a fi edificat un zgârie-nori.

Revenind la antreprenorul în vârstă de 78 de ani, trebuie spus că viața sa nu a fost ușoară: el și familia sa au fugit din Germania nazistă în 1939, după ce au fost avertizați, în miez de noapte, că ar fi mai bine să plece. Au călătorit spre est, din Polonia în Rusia, unde s-au furișat pe calea ferată Transsiberiană. De acolo, au trecut în Coreea și Japonia, apoi mai departe în Statele Unite ale Americii, în Seattle, oraș în care Martin Selig a rămas de atunci încoace.

Portofoliul Globalworth, spre 1 miliard de euro

Antreprenorul a început să muncească în magazinul de haine pentru copii a tatălui său, primul său proiect imobiliar fiind un centru comercial. Glumește despre motivul pentru care a intrat în real estate: ”Nu am avut încredere în bursă.” Omul potrivit la locul și timpul potrivit: până în 1980, Selig deținea o treime din stocul de spații de birouri din Seattle, iar în 1986 Forbes îi estima averea la 210 milioane de dolari.

Un colecționar avid de artă, Selig este el însuși un artist. ”Pictez destul de mult. Nu am suficienți pereți.” De altfel, miliardarul a moștenit, de la tatăl său, o mică dar impresionantă colecție ce include câteva gravuri de Rembrandt și lucrări semnate Toulouse-Lautrec. Tatăl său a cumpărat aceste lucrări cu banii primiți lunar de la guvernul german, sub formă de despăgubiri cunoscute sub numele ”Wiedergutmachung” (în traducere aproximativă: ”Să fie bine din nou” – n.red.).

Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri, ediția 2015

Alte pasiuni ale lui Selig sunt să meargă cu motocicleta sa Harley și să schieze. ”Am mers la schi timp de 42 de zile anul trecut. Anul acesta, merg pentru 50 de zile”, spune el. Ziua tipică a miliardarului american începe la ora 4.30 dimineața cu muzică clasică. Este căsătorit și are trei copii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii