FacebookTwitterLinkedIn

Povestea de dragoste dintre împăratul Franței, Napoléon, și prima sa soție, împărăteasa Joséphine, este subiectul unei expoziții organizate de casa Chaumet la sediul său din Place Vendôme, epicentrul luxului european.

Palatul Chaumet din Place Vendome
Palatul Chaumet din Place Vendome

Intitulată Joséphine et Napoléon, une histoire (extra)ordinaire, expoziția Chaumet marchează totodată împlinirea a 200 de ani de la decesul lui Napoléon. Expoziția din Place Vendôme va prezenta peste 150 de bijuterii și obiecte de artă, dar și o parte din bogata și excepționala corespondență pe care cei doi au întreținut-o.

Mariajul lui Napoléon cu Joséphine de Beauharnais – văduvă, mama a doi copii și cu șase ani mai în vârstă decât el – a provocat nemulțumirea familiei împăratului și a fost considerat o sfidare a cutumelor sociale ale epocii. Înainte de a se mărita cu Napoléon, Josephine a fost căsătorită cu politicianul Alexandre de Beauharnais, care a fost ghilotinat în timpul Revoluției Franceze. Cuplul a avut doi copii, Eugène, Duce de Leuchtenberg și Hortense, regina Olandei.

Josephine de Beauharnais (1763-1814), portret de Francois Gerard, 1801

După 14 ani de căsnicie, Napoléon a cerut anularea căsătoriei pentru că Joséphine nu reușise să-i ofere un moștenitor. Împăratul s-a recăsătorit cu Marie Louise de Austria, cu care a avut un fiu, pe Napoléon al II-lea. Însă Napoléon și Joséphine, devenită ducesă de Navara, au reușit să păstreze o relație amicală după separare. Se pare că împăratul a cerut în mod expres ca Joséphine să-și păstreze titlul imperial, ca o dovadă a profunzimii sentimentelor pe care le avea față de ea.

Fondat în 1780, Chaumet a fost furnizorul oficial de bijuterii al cuplului imperial francez, iar Joséphine a fost, în ultimii 240 de ani, muza artizanilor casei.

Expoziția va putea fi vizitată între 10 aprilie și 12 iunie.

Foto profimediaimages.ro

Set de bijuterii Chaumet din colecția Josephine
Parură din malachit, colecția Chaumet, care i-a aparținut lui Josephine.