FacebookTwitterLinkedIn

Istoria monarhiei britanice abundă în legende fascinante. Una dintre cele mai interesante este aceea a colierului cu perle și pandantiv al lui Anne Boleyn (1501 – 1536), probabil cea mai controversată regină a Angliei. Anne a fost a doua soție a lui Henric al VIII-lea, după Caterina de Aragon, și regină a Angliei între 1533 și 1536. Acuzată de Henric de înaltă trădare și adulter, a fost  închisă în Turnul Londrei și executată prin decapitare la 19 mai 1536. Departe de a fi fost o regină populară pe timpul vieții, statutul lui Anne s-a schimbat după sfârșitul său tragic, britanicii dezaprobând cruzimea cu care a tratat-o Henric.

Portretul lui Anne Boleyn, regină a Angliei între 1533 – 1536, expus la National Portrait Gallery.  Foto National Portrait Gallery

Portretul ei de la National Gallery din Londra o arată purtând un colier cu un neobișnuit pandantiv de aur, reprezentând litera B de care sunt atașate trei perle. Este vorba despre un portret oficial care i-a fost făcut lui Anne Boleyn în calitate de regină a Angliei, deci expunerea unui simbol care amintește că ea face parte din familia Boleyn este o sfidare fățișă a convențiilor curții. Anne Boleyn pozează ca o consoartă nesupusă, mândră de orginile sale.

Istoricii presupun că achiziția colierului a fost făcută de Anne sub influența lui Françoise de Foix, contesă de Châteaubriant, curtezana favorită a regelui Francisc I al Franței. În perioada șederii la curtea franceză, Anne s-a numărat, alături de Françoise, printre doamnele de onoare din anturajul reginei Claude (1499 – 1524).
Alegerea neobișnuitei bijuterii face ca și astăzi, cinci secole mai târziu, portretul Annei de Boleyn să iasă în evidență. În filmul The Other Boleyn Girl, actrița Natalie Portman, interpretând-o pe Mary, sora lui Anne, poartă o imitație a celebrului colier. Legenda spune că Mary ar fi primit colierul de la sora ei în ultima vizită pe care i-a făcut-o pe când aceasta se afla închisă în Turnul Londrei. De la Mary colierul a fost moștenit de nepoata acesteia, viitoarea regină Elisabeta I (1533-1603). Aceeași legendă susține că trei dintre cele patru perle agățate de Coroana Imperială Britanică au fost adăugate de regina Elisabeta I și ar proveni din colierul Annei Boleyn, fiind cele trei perle agățate de litera B.

Dacă ar fi să dăm crezare poveștii, atunci perlele lui Anne Boleyn au fost purtate de încă două regine ale Angliei, Elisabeta I și Elisabeta a II-a, care a purtat Coroana Imperială în ziua încoronării, 2 iunie 1953.

Natalie Portman în rolul lui Mary Boleyn