Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Povara must-carry din România în dezbatere internațională

cris.jpg
Dezbaterea organizată de Broadband TV News și Telenor Satellite Broadcasting la București, pe 13 februarie, a dezvăluit printre altele amploarea problemei must-carry în România, unde operatorii de cablu trebuie să distribuie peste 30 de televiziuni private, plus serviciile publice și o mulțime de - cel mai adesea obscure - televiziuni comerciale, notează unui dintre editorialiștii publicației electronice internaționale, Chris Dziadul (foto), după încheierea evenimentului, informează Media Expres.

Platformele DTH, pe de altă parte, nu sunt obligate să distribuie aceste televiziuni, iar dacă o fac, trebuie să plătească pentru ele.

Ziaristul britanic notează că deși niciun vorbitor nu a admis în public, în discuțiile private care au urmat, aceștia au admis faptul că problema se pune la un nivel mai degrabă politic decât economic. Se poate astfel susține că soluția este, prin urmare, tot una politică.

John Rossiter, director general Sony Pictures Television Networks Central Europe, a remarcat în cadrul dezbaterii că must-carry a devenit tot mai mult o problemă în tot mai multe piețe. Aceasta, a spus el, este o tendință care a devenit evidentă de la începutul crizei financiare globale în anii 2007-2008 și are legătură cu căutarea de noi surse de venituri pentru televiziuni din cauza scăderii pieței de publicitate.

Referindu-se concret la România, Cătălin Marinescu, președintele ANCOM, a admis că situația din prezent este un impediment pentru concurență, conform Media Expres.

Care este părerea Europei despre must-carry? Un punct de plecare poate fi raportul publicat de „Observatorul European al Audiovizualului”, la sfârșitul anului 2012, susține Chris Dziadul. Intitulat „Must-carry: Renaștere sau reformă?”, acesta explică faptul că problema must-carry în Europa este dominată de articolul 31 din Directiva Serviciului Universal al Uniunii Europene, cât și de o serie de precedente stabilite în justiție în urma unor procese la nivel european.

Raportul adaugă faptul că obligațiile must-carry „pot fi impuse doar rețelelor care sunt principalele mijloace de recepție pentru radio și televiziune pentru un număr seminificativ de utilizatori finali”. Rețelele au de asemenea dreptul să ceară remunerații din partea televiziunilor incluse în must-carry, și reglementările must-carry trebuie să fie neutre tehnologic.

Au existat deja mai multe cazuri în care autoritățile europene s-au implicat direct în dispute naționale legate de must-carry în țări ca Belgia și Germania. Oare ar putea ca ceva similar să se întâmple și în România, într-o bună zi? a conchis ziaristul britanic după încheierea dezbaterii de la București.

La evenimentul de la București au susținut prezentări Cătălin Ițu, director Focus Sat România, (UPC DTH Sarl Luxembourg), John Rossiter, General Manager, Sony Pictures Television Networks Central Europe, Radu Petric, Președinte, Asociația de Comunicații prin Cablu (ACC), Cătălin Marinescu, Președintele ANCOM și Claudiu Paraschiv, Director Tehnic ProTV S.A., în prezența a peste 80 de profesioniști din domeniul televiziunii și comunicațiilor din România și Europa.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii