FacebookTwitterLinkedIn

Vânzările de băuturi şi produse agroalimentare britanice în UE au înregistrat o scădere de 75% în luna ianuarie 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut când UK a ieşit, oficial, din Uniunea Europeană, notează The Guardian.

Potrivit statisticilor, cele mai mari pierderi se regăsesc în segmentul producției de whisky, brânză şi ciocolată și asta din cauza faptului că exporturile în aceste sectoare s-au redus dramatic.

The Guardian precizează astfel că cei mai afectați au fost producătorii de whisky. Aceștia, de la exporturi în valoare de 105 milioane de lire sterline, au raportat o valoare a exporturilor de 40 de milioane de lire sterline.

În ceea ce privește situația producătorilor de brânză, aceștia au înregistrat o valoare a exporturilor în scădere de la 45 milioane de lire sterline la 7 milioane, în timp ce producătorii de ciocolată au reuşit să exporte produse în valoare de 13 milioane de lire sterline, comparativ cu peste 41 milioane de lire sterline cât înregistrau înainte de Brexit.

Foarte prost, la acest capitol, stau și producătorii din industria cărnii, ale căror exporturi de carne de vită și somon, în speță, au dispărut complet, după ce au înregistrat scăderi de 98% şi, respectiv, 92%.

Comerţul de produse dintre UK şi UE a scăzut în luna ianuarie cu 40,7%, comparativ cu luna decembrie a anului 2020, arată datele oficiale publicate de  institutul de statistică din Marea Britanie.

Conform statisticilor, per total, UK a înregistrat, practic, o scădere de 75,5% a exporturilor în ceea ce privește produsele alimentare și băuturile, acestea atingând o valoare de 256 miliarde de lire sterline, comparativ cu un miliard de lire, cât înregistra în urmă cu un an.