Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Portret de miliardar: Ion Țiriac

Ion Țiriac este un nume cunoscut nu doar în lumea tenisului sau a hochei-ului, ci și în mediul de business, în care a reușit să se remarce în domeniile auto, imobiliar și financiar.
Ion Tiriac

Despre sportivul și totodată omul de afaceri Ion Țiriac se poate spune că de-a lungul timpului a avut o activitate profesională dinamică: în perioada anilor ’50 și ’60 s-a remarcat ca jucător de hochei profesionist în cadrul clubului Știința București a participat la Campionatele Mondiale de Hochei pe Gheață și a reprezentat România la Olimpiada de Iarnă de la Innsbruck din 1964.

Concomitent, a fost jucător de tenis și Steagul Roșu Brașov și Dinamo București, unde a câștigat mai mult de 40 de titluri, printre care și Roland Garros. Pe parcursul carieriei în tenis a fost antreprenor, promoter, manager, consultant și organizator de turnee de tenis.

A făcut cunoștință cu mediul de afaceri în 1988, când, la Monte Carlo, a înființat societatea Elite Management, concepută pentru dirijarea și promovarea activităților sale sportive. Doi ani mai târziu a înființat Banca Comercială Ion Țiriac, devenită ulterior Unicredit Țiriac Bank. Omul de afaceri a ieșit din acționariat  în vara anului 2015, după ce și-a vândut pachetul de acțiuni de 45%.

În 1994 a inaugurat la Brașov Fundația Casa Copilului, care în prezent se numește Fundația Dumbrava Minunată. În același an a apărut prima societate privată de asigurări, Allianz Țiriac Asigurări, iar un an mai târziu a adus pe piața românească primul centru comercial străin, Metro Group, în care a deținut participații până în 2015, când a hotărât să-și vândă participația de 15% și să iasă din acționariatul grupului. În 1997, Ion Țiriac a pus bazele Grupului Țiriac, ce reunește divizia auto, divizia de imobiliare, divizia de financiare și divizia aeriană.

În ediția din 2015 a Forbes 500, omul de afaceri s-a clasat pe primul loc în topul celor mai bogați 25 de români, cu o avere estimată la 5,4 miliarde de lei. Ion Țiriac este unul dintre cei doi români prezenți în clasamentul realizat de Forbes SUA, al celor mai bogați oameni de afaceri din lume.

VEZI CARE A FOST AVEREA LUI ION ȚIRIAC ÎNTRE ANII 2012 – 2015:

AVEREA LUI ION ȚIRIAC ÎN 2012

AVEREA LUI ION ȚIRIAC ÎN 2013

AVEREA LUI ION ȚIRIAC ÎN 2014

AVEREA LUI ION ȚIRIAC ÎN 2015

VEZI AICI MAI MULTE ȘTIRI DESPRE ION ȚIRIAC

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii