FacebookTwitterLinkedIn

Ciorapii plasă au devenit o modă greu de ignorat în ultimul timp. Au un aspect extrem de atrăgător, dar dau, totodată o impresie puternică de încredere în sine, un spirit rebel care are un anumit nivel de eleganţă. În acest articol voi încerca să răspund la întrebările: Cine a venit cu ideea? Când? În ce context au apărut şi cum au fost recepţionaţi?

A cui a fost ideea? Când?

E greu de răspuns la această întrebare, întrucât ciorapii plasă au un trecut îndelungat, mai ales ca detaliu erotic, care se întinde pe câteva secole. Spre exemplu, există aluzii la natura erotică a acestei vestimentaţii descoperite în diverse poveşti din Egiptul Antic (Povestea lui Baufra). În altă ordine de idei, ciorapii plasă nu au apărut de nicăieri şi nici nu sunt o descoperire a erei contemporane. Felul în care au fost „primiţi” de către public este o altă poveste.

Cum au fost recepţionaţi şi în ce context?

Ciorapii plasă sunt, deci, un articol vestimentar destul de vechi. Totuşi, dacă ar fi să vorbim despre  perioada în care au devenit răspândiţi, ne vom referi  cu siguranţă la Anglia victoriană. Este cunoscut faptul că femeile purtau atunci astfel de articole vestimentare. Revoluţia industrială joacă un rol esenţial, întrucât diferite tipuri de obiecte (inclusiv textile, evident), care erau fabricate manual, încep a fi produse la scară largă. 

Astfel, a crescut  dimensiunea cantitativă, aceste produse devenind din ce în ce mai accesibile oamenilor de rând. Totuşi, ar fi greşit să ne imaginăm că aceşti ciorapi erau purtaţi la fel ca acum. Fiind secolul XIX, femeile nu aveau voie să îşi expună picioarele, ciorapii fiind trataţi aproape la acelaşi nivel precum lenjeria intimă. 

Lucrurile aveau să se schimbe. Primul Război Mondial a adus distrugeri materiale şi umane inimaginabile. „Ordinea” cu care era obişnuită Europa şi lumea se schimba. Oamenii nu mai păreau să aibă un interes deosebit pentru noţiunea de tabu. Muzica precum jazz-ul a devenit populară, dansul care fusese respins pentru astfel considerata lui vulgaritate (tango-ul) a devenit un standard al societăţii. Nu în ultimul rând, normele sociale de vestimentaţie au fost reduse. 

Astfel, în Europa (mai ales în Franţa) şi în SUA anilor 20, aceşti ciorapi au început să se poarte „la vedere”. De atunci au devenit un simbol al eleganţei şi frumuseţii fizice. Apoi, a urmat Marea Depresie şi Al Doilea Război Mondial, cel din urmă fiind alt impediment temporar în calea modei. Practic, o amânare cauzată de concentrarea resurselor şi atenției  în alte direcţii. 

Perioada postbelică a adus, la rândul ei, anumite schimbări în societate. Din nou, anumite norme indiscutabile erau puse sub semnul întrebării. Acest lucru a devenit evident mai ales în anii 60. Ascensiunea muzicii rock, a culturii hippie, a mişcărilor pentru drepturile omului. 

În plan vestimentar, se încerca o desființare a graniţelor dintre sexe, iar blugii au devenit o adevărată senzaţie mondială. Treptat, odată cu creşterea individualismului (în lumea occidentală), fiecare om încerca să îşi creeze un anumit stil, să adopte o vestimentaţie care să fie cât mai expresivă. Hainele erau tot mai colorate. 

Femeile şi fetele nu erau „scutite” de acest fenomen şi încercau să împingă limitele cât mai departe de ceea ce era vechiul standard ( rochia, rolul femeii în societate etc). Prin extensie, acest lucru s-a aplicat şi îmbrăcăminţii şi, implicit, ciorapilor.  

Momentul de glorie a venit, însă, abia în anii 80-90, când aceştia au devenit asociaţi cu trendul muzicii punk, de atunci au început să fie purtaţi cu blugi rupţi, un combo foarte popular în prezent.

În prezent,  ciorapii plasă sunt foarte răspândiţi şi extrem de populari. Aşa cum am spus şi în introducere, subliniază  musculatura, conturul, pe scurt, frumuseţea picioarelor.