Cautare
, Editor Coordonator

Lifestyle |
|

Poor Rich Rachel

Jennifer Aniston a împlinit 50 de ani în februarie și arată ca la 30. Adică e neschimbată. Neschimbat e și interesul agresiv pe care presa tabloidă continuă să i-l arate de vreo 30 de ani încoace.
shutterstock_130388960

By the Sea este titlul unui film scris și regizat de Angelina Jolie în anul 2015. Este povestea unui cuplu, el scriitor, ea fostă dansatoare, care încearcă să-și repare relația în timpul unei vacanțe în sudul Franței. Rolurile principale sunt jucate de Angelina Jolie și de Brad Pitt.

Cei doi aveau să divorțeze un an mai târziu, dând satisfacție acelora, nu foarte numeroși, probabil, care văzuseră în filmul Angelinei o aluzie la realitatea din relația protagoniștilor (deși unele indicii au fost destul de evidente – de exemplu, personajul lui Brad Pitt se numește Roland Bertrand, la fel ca bunicul Angelinei).

În 2005, Brad Pitt o părăsea pe Jennifer Aniston după cinci ani de căsnicie. Pentru ea a urmat o perioadă de coșmar, care a făcut-o mai faimoasă, dacă acest lucru e posibil, decât în perioada în care juca în Friends.

E fată bună

Nu am urmărit cu atenție viața și activitatea lui Jennifer Aniston, dar am fost surprins de agresivitatea cu care presa de scandal a tratat-o de-a lungul timpului. Pot bănui că mariajul ei cu Brad Pitt a stârnit invidii la scară mondială: pusese mâna pe un bărbat pe care și-l doreau milioane de femei și pe care, ziceau cârcotașii, ea nu-l merita. Relația ei cu Brad Pitt a stat sub presiunea tabloidă din prima zi: deși revista People a numit-o ce mai frumoasă femeie din lume în 2004 (și din nou în 2016), iar Men’s Health i-a acordat titlul de Hottest Woman of All Time, Jennifer a continuat să fie considerată rățușca cea urâtă care s-a măritat cu Prințul Fermecat: el era frumos, cool și făcea filme deștepte, ea era mereu în planul secund – dulcică, cu un păr superb și roluri în comedii simpatice, care îi aduceau o mulțime de bani (în 2003 a fost cea mai bine plătită actriță de la Hollywood). Deși nu i se poate reproșa ceva în mod explicit, deși fundamental pare a fi o persoană bună (nu mai zic că e amuzantă, deșteaptă, frumoasă), pentru lumea în care trăiește Jennifer Aniston nu e suficient; actrița pare să fie acel copil care, orice ar face, nu izbutește să-și mulțumească părinții.

22 septembrie 2002, a 54-a ediție Emmy Primetime Awards: după patru nominalizări la edițiile precedente, serialul Friends câștigă premiul Outstanding Comedy Series

 

Divorțul nu ajunge

Dacă mariajul cu Brad Pitt ar fi fost problema, destrămarea lui ar fi trebuit să pună capăt acestui examen public permanent pe care Jennifer îl pica în fiecare zi. Dar n-a fost așa. După divorț, a devenit nu doar nevasta părăsită, postură pentru care se pare că puțini o compătimeau, dar cu orice ocazie era întrebată dacă a reușit să treacă peste despărțire și ce părere are despre cuplul Brangelina. Jennifer a căutat să-și țină firea și a dat câteva răspunsuri diplomatice: „Știu ce e bine și ce nu, și știu că nu e bine să ții supărare, să ai resentimente”, spunea la emisiunea Good Morning America în 2005. „Dacă poți spune «am iubit și am fost iubită», e foarte bine, e de ajuns. Am învățat că poți trece peste durere. Nimic nu te omoară, e incredibil cât pot îndura oamenii.” Dar s-a apucat de yoga pentru a îndura mai ușor.

Nu știu dacă cercetătorii englezi au analizat fenomenul Jennifer Aniston, eu însă am citit undeva o explicație cu iz științific pentru ceea ce i s-a întâmplat actriței: în Friends, Rachel și Ross se căsătoresc, fac un copil și trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți; ei bine, se pare că imaginarul colectiv american se aștepta ca Jennifer să împlinească și în realitate destinul lui Rachel. Lucru care nu s-a întâmplat și, de vreme ce actrița a împlinit 50 de ani pe 11 februarie anul acesta, probabil nici nu se va întâmpla.

E însărcinată?

Jennifer nu are copii și acest fapt a devenit pentru ea călcâiul lui Ahile. Din 2000 încoace, preocuparea numărul unu a Americii tabloide este dacă Jen e sau nu însărcinată. S-a spus că a divorțat de Brad Pitt pentru că el voia copii și ea nu. Însă după ce a apărut Angelina în peisaj și motivul de divorț a devenit evident, te-ai fi așteptat ca lucrurile să se liniștească. Dar lumea asta nebună a continuat să aștepte un copil de la Rachel, pardon, Jennifer. Copil care n-a venit nici în timpul relațiilor pasagere prin care a trecut și nici după ce s-a căsătorit cu actorul Justin Theroux, de care între timp s-a și separat. Însă actrița continuă să primească mesaje de felicitare de la prieteni și cunoștințe ori de câte ori se vehiculează prin presă că e însărcinată. Probabil că dacă ar fi fost să facă un copil de fiecare dată când s-a spus în mod fals că e însărcinată, acum avea de o echipă de fotbal, cu rezerve cu tot.

„Nu am spus niciodată că nu vreau copii: am vrut, vreau și voi avea”, spunea acum câțiva ani actrița în Vanity Fair. „Femeile care au și carieră, și copii sunt un exemplu pentru mine; de ce aș vrea să-mi impun vreo limită? Mi-am dorit copii dintotdeauna și nu aș renunța la experiența maternității pentru carieră. Vreau și una, și alta.”

Dacă a existat și un aspect pozitiv în divorțul de Brad, acela este că actrița s-a împăcat cu mama ei, Nancy Dow, pe care n-a mai vrut să o vadă timp de șase ani, după ce aceasta a scris cartea From Mother and Daughter to Friends: A Memoir, în care relația cu fiica sa era prezentată într-o manieră deloc măgulitoare pentru Jennifer. Din partea tatălui, Jennifer are origini grecești. Yannis Anastassakis s-a născut în insula Creta și și-a schimbat numele în John Anniston când s-a căsătorit cu Nancy. John a jucat în serialul Days of Our Lives și a fost prieten la cataramă cu actorul Telly Savalas, faimos în România anilor ’70 pentru rolul principal din serialul polițist Kojak; de atlfel, Savalas a fost nașul de botez al lui Jennifer.

22 februarie 2012: Jennifer Aniston primește o stea pe Hollywood Walk of Fame. Actrița este posesoarea stelei cu numărul 2.462 de pe bulevardul vedetelor

 

Banii și viața

În 2003, Jennifer ocupa prima poziție în Topul Forbes Celebrity 100, cu venituri de 35 de milioane de dolari. În ultimul sezon al serialului Friends, câștiga un milion de dolari pe episod. Revista Forbes estimează că averea actriței a crescut de la 110 milioane de dolari în 2007 la 200 de milioane în 2017. Jennifer a făcut bani din contracte de publicitate cu linia aeriană Emirates, apa Glacéau Smartwater sau compania de produse cosmetice Aveeno. Actrița este un nume și în industria parfumurilor: în 2010, în colaborare cu Elizabeth Arden, și-a lansat primul parfum, care îi poartă numele; de atunci a mai lansat încă cinci: J, Near Dusk, Beachscape, Luxe și Chapter One.

Veniturile actriței vor crește consistent începând de anul acesta, când revine în producția de televiziune: are un contract nou cu Apple și va juca în serialul Top of the Morning împreună cu Reese Witherspoon. Pentru fiecare episod va primi 1,25 milioane de dolari.

Anul trecut, Aniston a câștigat 19,5 milioane de dolari și a ocupat locul al treilea în topul Forbes al celor mai bine plătite actrițe, după Scarlett Johansson și… Angelina Jolie. Jolie este astăzi regizor și producător, ambasador al Națiunilor Unite și una dintre cele mai active și influente personalități din lumea filantropiei. În 2013, a șocat lumea întreagă apelând la o dublă mastectomie pentru a diminua riscul de a se îmbolnăvi de cancer la sân.

Angelina Jolie a reușit cumva să fie mereu cu un pas în fața lui Jennifer: are un Oscar, trei Globuri de Aur, în timp ce Jennifer nu a izbutit nici măcar o nominalizare la Oscar (are, în schimb, un Emmy și un Glob de Aur); câștigă bani mai mulți și, nu în ultimul rând, a făcut trei copii cu Brad Pitt.

Anniston și Brad Pitt

 

Fiecare cu casa lui

În cariera actoricească, Jennifer nu a reușit să se distanțeze prea mult de personajul ei din Friends, Rachel, dar filmele în care a jucat au adus bani frumoși: Bruce Almighty, The Break-up, Marley and Me, We’re the Millers și Horrible Bosses au obținut fiecare peste 200 de milioane de dolari.

În 2008, Aniston a fondat compania de producție cinematografică Echo Films împreună cu Kristine Hahn, producătoarea filmului Cake (în care Jennifer face un rol foarte bine primit de critică). Nu este prima implicare a lui Aniston într-o astfel de afacere: a fost parteneră cu Brad Pitt în cadrul companiei de producție cinematografică Plan B, dar înțelegerea de divorț stipula ca, după despărțire, fiecare să rămână cu casa lui: Brad cu casa de producție, Jen cu casa din Beverly Hills.

De la sfârșitul anului trecut Aniston a început să lucreze ca producător al comediei muzicale Dumplin, realizate de Netflix. Tot Netflix îi va produce și două filme, Murder Mystery, în care va juca alături de Adam Sandler, și First Ladies, un film despre prima președintă lesbiană a Statelor Unite.

Anniston și Justin Theroux, actualul soț

 

Deci nu e însărcinată?

Jennifer Aniston face o mulțime de lucruri. Ce credeți însă că vrea să știe lumea despre ea? Exact. Când va face un copil. Ajunsă la capătul răbdării, Jennifer a replicat în 2016, în celebrul articol For the Record, publicat de huffingtonpost.com: „Dacă sunt un simbol pentru cineva, atunci sunt și un exemplu al modului în care noi, ca societate, ne privim mamele, fiicele, surorile, soțiile, prietenele și colegele. Obiectizarea și observarea critică la care supunem femeile este absurdă și neplăcută. Felul în care sunt portretizată de presă este, pur și simplu, o reflecție a felului în care vedem și descriem femeile în general, pe care le măsurăm pe baza unor standarde de frumusețe deformate. Uneori trebuie să privim standardele culturale dintr-o altă perspectivă pentru a înțelege ce sunt: o acceptare colectivă, o tolerare subconștientă. (…) Ne folosim de știrile despre celebrități pentru a perpetua această optică dezumanizantă asupra femeilor, bazată exclusiv pe aspectul fizic al cuiva, iar tabloidele înalță speculațiile pe această temă la nivelul de sport național: e însărcinată? Mănâncă prea mult? E căsnicia ei pe ducă din cauza vreunei imperfecțiuni fizice? (…) Resursele enorme folosite de presă pentru a afla dacă sunt sau nu însărcinată nu fac decât să perpetueze ideea că femeile nu au succes, sunt neîmplinite și nefericite dacă nu sunt măritate și nu au copii.”

În februarie 2018, colegii de la forbes.com se întrebau „Când o vom lăsa pe Jennifer Aniston în pace?”„Acceptarea statutului de celebritate la Hollywood înseamnă să renunți la orice urmă de intimitate, uneori pentru toată viața. Dar ce se întâmplă cu Jennifer Aniston mă face să simt o vinovăție ciudată, ca și cum ne-am afla într-un abuz emoțional colectiv îndreptat împotriva unei celebrități care, întâmplător, pare să fie o persoană cât se poate de agreabilă”, scrie editorialistul Dani Di Placido pe forbes.com.

Brad Pitt is here

Am revăzut filmul Angelinei Jolie de trei sau patru ori. Este By the Sea un film bun? Mie mi-a plăcut – un film care mă face să vreau să-l revăd este, pentru mine, un film bun. Sigur, altminteri, filmul poate fi respins apriori prin prisma faptului că e făcut de una dintre răsfățatele Hollywoodului, că e mainstream etc. etc. Nu e vreo capodoperă din punct de vedere actoricesc sau regizoral, dar are o moliciune, o eleganță a cadrelor și o lumină despre care era să zic că e specifică sudului Franței dacă filmările nu s-ar fi făcut în Malta. Acolo unde Brad Pitt a filmat Troia în 2004, exact în perioada în care, coincidență, vizitam și eu pentru prima dată Malta. Eram încă în aeroport când ghida ne-a spus: „We are extremely excited because Brad Pitt is here”. După prima clipă de stupefacție, am început să ne uităm în jur: unde e? Adică, ce să vezi, venirăm și noi pe meleaguri malteze și ne întâmpină Brad Pitt la aeroport? „Nu, nu, Brad e și el în Malta, la filmări”, ne-a liniștit amuzată ghida.

Cam atât despre entuziasmul legat de prezența lui Brad Pitt. Aș îndrăzni să spun că și entuziasmul lui Jennifer în ce-l privește s-a stins de mult, but the heart is a lonely hunter.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii