Cautare
, Contributor

ForbesLife |
|

Pompei: hipsterii din Antichitate

Când vorbesc despre Pompei, primul meu gând este să scap înainte de orice de afurisenia de vulcan. Nu de alta, dar există tone de filme, reportaje și articole despre minunatul prăpăd din Pompei și invariabil accentul cade pe luminăția sa Marele Vulcan și povestea amănunțită a erupției. O poveste cu ore, grade Celsius, diametrul coloanei de  cenușă, viteza cu care o mâna vântul etc.
pompei (1)

Partea asta m-a plictisit grozav întotdeauna, așa că am decis să centrez cursul pe care îl țin la Fundația Calea Victoriei pe zburdălnicii și manțocării derulate de acești pompeieni care erau niște diavoli împielițați, trăitori hedoniști într-unul din cele mai liniștite și idilice orășele provinciale din Imperiu. Pompei furnizează o grămadă de detalii picante, pe care, ca turist, n-ai cum să le afli.

Ca turist, vezi vile suburbane elegante cu fresce fabuloase, grădini de amețitoare frumusețe prin care e lesne să-ți închipui matroane tolănite în triclinii și mici sclavi sirieni făcându-le vânt cu o frunză de palmier. Dar eu când povestesc prefer să aduc la viață strigătele negustorilor ambulanți, icnetele surugiilor, oftaturile fetelor la trecerea gladiatorilor și păruielile soldaților veniți în permisie, care dădeau iama la lupanar.

O păruială strașnică pe care au avut-o pompeienii cu orasul vecin, Nuceria, s-a petrecut într-un amfiteatru, în timpul unui spectacol finanțat de o pușlama pe nume Livineius. Tot episodul amintește de tărăboaiele pe care le fac fanii lui Manchester United peste tot. Nimeni nu știe de la ce s-au luat, cert e că la final arena era plină de leșuri. Mai ales leșuri de nucerini, ceea ce arată clar cine câștigase partida. Păruiala a fost în lege și cu daune materiale atât de cumplite, încât Senatul le-a interzis oamenilor orice activitate sau reuniune timp de zece ani.

Dar așa cum azi fanii nu pot fi cu adevărat pedepsiți, așa și pompeienii au scăpat cu fața curată. Nero le-a ridicat interdicția, drept pentru care a rămas ultrapopular în Pompei chiar când steaua îi apusese cam peste tot. Că deh, unele lucruri – cum ar fi mita electorală – nu se schimbă niciodată, nici n-au fost inventate de contemporani.

Ceva din zona electorală era însă mai de soi în Pompei decât în zilele noastre: afișele și graffiti-urile. Primele erau făcute de echipe de profesioniști – să nu credeți că în Antichitate nu existau agenții de publicitate. Erau de regulă formate din 3 băieți, unul care se ocupa de concepție (design și layout) și pălmașii care se numeau DEALBATOR și LANTERNARIUS. Lanternarius ținea felinarul în vârf de băț, iar Dealbator văcsuia cu alb și netezea suprafața pentru tipul cu layoutul. Trei hipsteri din Antichitate, curat hipsteri!

Cel responsabil de concepție presta și execuția. Partea genială era că în epoca romană nu candida cine voia, oferindu-și nurii electoratului. Era taman invers: orice breaslă – surugii, vopsitorii de lână, mozaicarii – puteau plăti acești 3 hipsteri publicitari să trâmbițeze virtuțile cui doreau. Îl vrem pe Ceius Secundus, că e un mare băiat, sprinten și milostiv! Trebius Valens, fă bine și candidează, că avem chef să te votăm!

În graffiti-urile spontane, făcute de te miri cine – și sunt cu miile astfel de lucrări – pompeienii se arată a fi pojarnici fără să fie vulgari. Găsești pe pereți de la cuvinte încrucișate, caricaturi de politicieni, stihuri de Vergiliu, prețurile prestațiilor de la bordel, declarații cocoșești de juni aflați în competiție, dar și iubire pură, împărtășită sau nefericită. Omagii, ode și afurisenii, blesteme pe capul cuiva și alte măscări.

Să nu uităm că avem de-a face cu un orășel de învârtiți, supraaglomerat, cu terenuri scumpe și criză acută de locuințe. Pompeiul colcăia și duduia de energie. Iar locuitorii aveau negustoria în sânge. Iată o găselniță tipic pompeiană, storcătoare de bani: cu orice car ai fi venit în Pompei, erai obligat să-l lași la poarta cetății. Ți se închiria altul – cu distanța mai mare între osii – așa că plăteai ca să poți intra pe șinele lor speciale. Practicau dimensiunile personalizate, anti-standard. Aidoma căilor ferate rusești și categoric la fel de eficiente. Nimic nou sub soare! Apropo, și acesta e un proverb latin!

Arina Gheorghiță, lector Fundația Calea Victoriei. O puteți întâlni din 7 septembrie la cursul Pompei – Călătorie culturală în trecut.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii