FacebookTwitterLinkedIn

Comisia Europeană a acuzat, marţi, regimul autoritarist de la Minsk că atrage imigranţii clandestini cu promisiuni false, informează Monitorul Apărării și Securității.

În prezent, cel puţin 2.000 de imigranţi extracomunitari se află la frontiera dintre Polonia şi Belarus. „Imediat după venirea în Belarus, imigranţii sunt transferaţi spre frontieră şi sunt forţaţi să intre ilegal în Uniunea Europeană”, a declarat Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de BBC.

În acest context, Polonia suspectează că autorităţile din Belarus vor să creeze un incident militar la frontieră. „Belarusul vrea să genereze un incident major, preferabil cu focuri de armă şi victime”, a declarat Stanislaw Zaryn, directorul Departamentului polonez pentru Securitate Naţională.

În schimb, regimul de la Minsk susţine, potrivit agenţiei Tass, că Polonia a transferat echipamente militare la frontiera cu Belarus.

În condițiile amplificării tensiunilor, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a purtat  marţi o convorbire telefonică cu Vladimir Putin. „Cei doi lideri au avut un schimb de opinii pe tema situaţiei refugiaţilor”, a transmis Preşedinţia Rusiei, conform Agenţiei France-Presse.

Mii de imigranţi extracomunitari se adunaseră, luni după-amiază, la frontiera dintre Belarus şi Polonia, iar unele grupuri au încercat să distrugă gardul metalic. Au existat informaţii că militari belaruşi au tras focuri de avertisment. În urma acestui incident, Guvernul Poloniei a decis, luni seară, închiderea punctului vamal Kuznica.