FacebookTwitterLinkedIn

Polonia celebrează astăzi, 31 august, 40 de ani de la crearea sindicatului ”Solidaritatea” (Solidarnosc, în limba poloneză), o organizaţie care s-a dovedit a fi esenţială în tranziţia paşnică de la regimul comunist la democraţie în această ţară şi în Europa Centrală, potrivit Agerpres.

Ceremoniile vor culmina astăzi la Gdansk, cu participarea preşedintelui Andrzej Duda, a premierului Morawiecki şi a lui Lech Walesa, fostul lider al sindicatului ”Solidaritatea”, laureat al premiului Nobel pentru Pace şi primul preşedinte al Poloniei după căderea regimului comunist.

Crearea ”Solidarităţii”, primul sindicat independent din blocul sovietic, a fost posibilă graţie acordurilor încheiate de guvernul comunist de la Varşovia şi de muncitorii grevişti, dintre care cel mai important a fost semnat pe 31 august 1980, la şantierele navale de la Gdansk.

Solidaritatea ”a fost un bulgăre care a declanşat o avalanşă” ce a dus la căderea Cortinei de Fier în 1989, a scris premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un articol comemorativ. Graţie ”Solidarităţii”, Polonia ”a evadat din zona sovietică şi Europa a putut deveni una” din nou, a subliniat Morawiecki.