FacebookTwitterLinkedIn

Polonezii dețin deja 92,91% din acțiunile Uzinelor Sodice Govora , achiziționate de Ciech în anul 2006 și  care produc sodă calcinată ușoară si grea, silicat de sodiu lichid, silicat de sodiu solid şi derivaţi ai sodei.  Astfel, Janikowskie Zakłady Sodowe JANIKOSODA S.A. (Ofertantul) a făcut pe 30 ianuarie 2014 o ofertă publică de cumpărare ce are drept obiect achiziționarea unui număr de 10.293.177 actiuni emise de Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group S.A. (Emitentul), aflate în circulație și care nu se află în proprietatea Ofertantului, reprezentând un procent de 7,0873647% din capitalul social al Emitentului, potrivit unui anunț remis Bursei de Valori București (BVB). Prețul oferit este de 0,28 lei pe acțiune, iar intermediarul ofertei este SSIF Intercapital Invest SA.

La momentul lansării ofertei publice de cumpărare, numărul de acțiuni USG deținute de Ofertant este de 134.939.606.

”Ofertantul intenționează să lanseze, după finalizarea Ofertei și în măsura în care  îndeplinește condițiile prevăzute de articolul 206 din Legea privind piața de capital, respectiv articolul 74 din Regulamentul nr. 1/2006, procedura de retragere a acționarilor (squeeze-ouț) prevăzută de articolele menționate în vederea retragerii Emitentului de la tranzacționare”, se precizează în document.

Anunțul companiei poloneze vine după ce, în noiembrie anul trecut, Dariusz Krawczyk, președinte al boardului de management al grupului Ciech, dar și al consiliului de administrație al USG, a vizitat Uzinele Sodice Govora, care au raportat pierderi cumulate de 96 de milioane de euro în perioada 2006-2012. Krawczyk s-a ocupat în 2012 de restructurarea grupului Ciech,deținut în proporție de 39% de statul polonez și care s-a confruntat cu mari probleme financiare la nivel international. Măsurile luate de Krawczyk au fost dure și printre ele s-a numărat și reducerea numărului de angajați cu 35%.