FacebookTwitterLinkedIn

Represaliile violente au avut loc după ce trimisul ONU din Myanmar a cerut Organizației Națiunilor Unite să folosească „orice mijloace necesare” pentru a opri lovitura de stat din 1 februarie, relatează Reuters.

Liderul ales din Myanmar, Aung San Suu Kyi, a fost reținută, împreună cu o mare parte din conducerea partidului său. Aceștia au fost acuzați de  fraudă electorală în alegerile din noiembrie 2020 pe care le-au câștigat.

Lovitura de stat a scos sute de mii de protestatari în stradă în ultimele săptămâni, iar poliția a desfășurat sâmbătă acțiuni mai ferme de anulare a acestor proteste, reținând oameni în timp ce se adunau, inclusiv mai mulți jurnaliști.

Trei publicații locale au declarat că o femeie a fost împușcată și ucisă în orașul Monwya, în circumstanțele neclare, iar poliția nu a oferit declarații.

„Au folosit tunuri de apă împotriva protestatarilor pașnici – nu ar trebui să trateze oamenii așa”, a spus și protestatarul Aye Aye Tint pentru Reuters.

În Yangon, mulțimile au ieșit să scandeze, dar apoi s-au împrăștiat pe străzi laterale și s-au strecurat în clădiri în timp ce poliția înainta, aruncând gaze lacrimogene, declanșând grenade de somație și tragând cu arme în aer, au spus martorii. Scene similare s-au petrecut și în alte orașe ale țării de la nord la sud, printre cei reținuți aflându-se și Win Mya Mya, unul dintre cei doi membri musulmani NLD (Liga Națională pentru Democrație) ai parlamentului.