Cautare
, Contributor

Media şi entertainment |
|

Polemică în Italia după recapturarea unui urs sălbatic supranumit „Papillon”

Un urs sălbatic, supranumit Papillon după ce a evadat ca un super-erou vara trecută dintr-o incintă cu garduri electrice, se află din nou după gratii, fiind  capturat în munții din nordul Italiei, potrivit TheTelegrapg.co.uk  
 aboneaza-te
urs 1

Autoritățile spun că ursul trebuia prins pentru că reprezintă o amenințare pentru cei din jur. Acesta a atacat fermele și stupii, apropiindu-se destul de mult de casele oamenilor. Dar activiştii pentru drepturile animalelor susțin că mamiferul trebuie să rămână în sălbăticie.

Ursul are 3 ani și este cunoscut de biologi sub numele de ”M49”. El a fost prins de pădurarii din munții Dolomiți, marti seara.  Era într-o stare fizică excelentă. Animalul a fost dus cu camionul în incinta din care a evadat în urmă cu nouă luni, regiunea Trentino.

Prima dată, ursul a fost capturat în iulie, vara trecută, după ce a fost identificat ca un urs problemă. Însă,  la doar câteva ore distanță,  ursul a reuşit să fugă din nou, escaladând trei garduri electrice şi o barieră înaltă de 4 metri.

Această evadarea a fost considerată aproape imposibilă, astfel încât ursul a fost supranumit Papillon, după cartea din 1969, scrisă de Henri Charrière, despre prizonierii care scăpau din colonia penală de pe Insula Diavolului din Guyana Franceză.

După ce a reușit să evadeze, ursul a cutreierat Munții Dolomiți completându-și dieta cu bunătăți găsite în stupii de albine, livezi și hambare. Iarna a intrat în hibernare, dar s-a trezit în urmă cu câteva săptămâni și s-a deplasat pe tot teritoriul munților. La începutul acestei luni a fost filmat pe un vârf de munte, rostogolindu-se în zăpadă  și bucurându-se de libertatea sa.

Animalul nu ar trebui să fie privat de libertatea sa, consideră LAV, o organizație italiană pentru drepturile animalelor.

“În schimb, ursul a fost condamnat pe viață, doar pentru că a luat alimente prost supravegheate din câteva hambare amplasate în vârf de munte”, a declarat reprezentantul organizației, Massimo Vitturi. „Este o sentință crudă pentru un animal care a arătat o capacitate excepțională de adaptare și supraviețuire”.

Organizația a anunțat că va lua măsuri legale împotriva autorităților locale, acuzându-le că maltratează animalul.

“Capturarea lui M49, aka Papillon, este o veste tristă pentru conservarea vieții sălbatice din această țară”, a declarat WWF Italia într-un comunicat. „Până acum ursul nu a manifestat pericol față de oameni și nu a comis niciun atac”.

Dar Coldiretti, uniunea națională a fermierilor, a salutat inițiativa de capturare a ursului. Fermierii din munți se simțeau în pericol, iar acum susțin că pot respira ușurați.

Ursul a provocat pagube proprietății și „frică și anxietate” în rândul proprietarilor de terenuri. Dacă ursul ar fi fost lăsat în libertate, prezența sa ar fi putut determina familiile să părăsească pășunile alpine, precum și pășunatul tradițional alpin, a spus Coldiretti.

După secole de vânătoare și persecuție, urșii bruni au fost reintroduși în nordul Italiei la sfârșitul anilor ‘90, fiind aduși din Slovenia, ca parte a unui proiect de conservare finanțat de UE, numit Life Ursus.

Ursul M49, aka Papillon, este unul dintre cei circa 50-60 de urşi bruni care trăiesc în regiunea Trentino.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii