Crescut la munte
Bogdan Untea și-a petrecut copilăria în satul Recea, la poalele munților Făgăraș. A iubit natura și lemnul de când era mic. Bunicul lui a avut un atelier de tâmplărie, dar Bogdan spune că în zona aceea toată lumea știa să meșterească lemnul. „Dacă cineva avea nevoie de o ușă, o făcea singur.” Tot acolo, Bogdan a învățat să nu-i fie frică atunci când își dorește să realizeze ceva. Pentru că atâta vreme cât muncești și adaugi un strop de suflet în ceea ce faci, lucrurile nu au cum să eșueze.
Acest principiu i-a fost de căpătâi în viață, indiferent de locurile prin care l-au purtat pașii. A făcut un liceu de matematică-fizică, apoi Facultatea de Sociologie la Brașov și a lucrat vreo 15 ani în corporații, în domeniul imobiliar. Are în portofoliul personal și un MBA, absolvit la Universitatea Marymount din California. Este convins că educația reprezintă cea mai bună investiție pe care o poți face în tine însuți. Dar după atâția ani a simțit că nu se mai regăsește printre costume elegante și sute de e-mailuri urgente și a decis să se întoarcă la ceea ce a fost, probabil, prima iubire: lemnul.
Vulpea îi spune, la un moment dat, Micului Prinț „că nu cunoaștem decât ceea ce îmblânzim”. Nici Bogdan nu cunoaştea, îndeaproape, lemnul şi a decis să-l îmblânzească, lucrând un an
într-un atelier de tâmplărie, alături de cineva priceput. Când a considerat că a deslușit toate tainele, a pus pe picioare Sfânta Masă.
Mai mult decât un atelier de tâmplărie
Ideea de a deschide un business cu și despre lemn exista de multă vreme în mintea lui Bogdan. Știa că va veni un moment propice, cum la fel de bine știa că singura persoană cu care poate demara un astfel de proiect este prietenul din copilărie, brașoveanul Andrei Curcan. După 10 ani petrecuți în Londra, a hotărât să-și pună dibăcia în slujba atelierului. „Adrian este un om foarte îndemânatic, are un simț estetic bun, iar noi ne completăm bine”, spune, cu recunoștință, Bogdan.
Sfânta Masă este mai mult decât o simplă afacere care livrează obiecte de mobilier. Este un proiect care își propune să aducă valoare unei lumi care își pierde esența. Bogdan a moștenit expresia „sfânta masă” de la bunicul lui, care obișnuia să strângă familia în jurul mesei și la bine, și la rău. „Orice se întâmpla, fie că ne iubeam, fie că ne certam, se trata stând la masă”, își amintește Bogdan.
Prin Sfânta Masă, Bogdan și Adi își doresc să-i facă pe oameni mai atenți la ceea ce se întâmplă în jur și mai conștienți de propriile alegeri. „Fiecare gest, inclusiv achiziționarea unei piese de mobilier, are un impact mult mai amplu: asupra noastră, a familiei, a naturii și chiar a întregului univers”, spune Bogdan. Trăim într-o epocă care ne împinge să consumăm cât mai mult, fără să punem preț pe calitate.
De aceea, Sfânta Masă promovează consumul atent, în care toate elementele componente ale unui produs sunt importante: proveniența materialelor, modalitatea de lucru și detaliile. Bogdan și Adi iau lemnul de la un singur furnizor, care le respectă standardele de calitate, folosesc lacuri și uleiuri care nu dăunează mediului și lucrează un singur produs pe săptămână pentru a-i acorda atenție totală. Îi bucură faptul că oamenii le-au înțeles misiunea. Bogdan este de părere că „obiectele noastre selectează clientul și clientul selectează obiectele”.
Dacă faci o vizită pe site, o să descoperi o varietate de mese, botezate cu tot felul de nume inedite: țărm, răsărit, cuib de pasăre, treime, negru împărat, arbore invers, albastru, soare și lună. Bogdan e maestrul din spate, iar poetul Nichita Stănescu – muza. „Nu cred că există cineva pe lumea asta care a scris poezie mai bine ca Nichita Stănescu.” Bogdan citește poezie dintotdeauna, iar în liceu a și compus. Dacă acum nu mai scrie, încearcă să transmită o formă de poezie prin munca lui.
Artizanii antreprenori
Bogdan și Adrian și-au dat seama că lemnul le va fi călăuză până la adânci bătrâneți. Nu vor să facă altceva, chiar dacă la sfârșitul săptâmânii, joi sau vineri, „simți că îți pică mâinile și degetele”. Și-au ajustat așteptările materiale pe măsura posibilităților proiectului. Nu mai au curiozitatea și tentația câștigurilor mari. Și-au propus ca, în primii trei ani de activitate, să reinvestească tot ce câștigă. În prezent, mai au un singur utilaj de schimbat în atelier.
Îl întreb pe Bogdan dacă se simte mai mult artizan sau antreprenor. „Eu vreau să cred că sunt artizan, dar mare parte din munca noastră e de antreprenoriat.” Bogdan crede că viața lor ar fi mult mai ușoară dacă ar lucra doar în atelier, fără să se ocupe de chestiunile administrative. Dar ele vin la pachet când iei decizia să renunți la viața de birou. „Transpirația se duce către antreprenoriat și inspirația către atelier.” Asta simte Bogdan.
Bogdan este mulţumit că împreună cu Adrian a dat viaţă unui business pe cale de dispariţie în România: artizanatul. De aceea, nu-și dorește extinderi mari pentru Sfânta Masă. La anul, vor transforma site-ul într-un magazin on-line. Își dorește ca, în următorii trei ani, să aibă un showroom unde clienții să interacționeze cu produsele. Sfânta Masă mai poate primi câțiva prieteni în jurul ei, dar categoric va rămâne un business în familie. „Pentru că nu ne dorim să facem cât mai mult, ci cât mai bine.”