
Vaccinul a fost conceput pentru a opri tuberculoza, dar există unele dovezi că poate proteja și împotriva altor infecții, scrie BBC.
Aproximativ 1.000 de persoane vor participa la acest studiu, la Universitatea din Exeter.
Vaccinurile sunt concepute pentru a antrena sistemul imunitar într-un mod foarte vizat, care lasă o protecție durabilă împotriva unei infecții speciale. Dar acest proces provoacă, de asemenea, schimbări pe scară largă în sistemul imunitar. Acest lucru pare să sporească răspunsul la alte infecții și oamenii de știință speră că poate oferi chiar și corpului nostru un avantaj împotriva coronavirusului.
Studiile clinice anterioare au arătat că BCG a redus decesele cu 38% la nou-născuții din Guineea-Bissau, în special prin reducerea cazurilor de pneumonie și sepsis.
Studiile efectuate în Africa de Sud au legat vaccinul de o reducere de 73% a infecțiilor la nivelul nasului, gâtului și plămânilor; experimentele din Olanda au arătat că BCG a redus cantitatea de virus al febrei galbene din organism.
„Acest lucru ar putea avea o importanță majoră la nivel global”, a declarat pentru BBC prof. John Campbell, de la Universitatea din Exeter Medical School.
“Deși nu credem că [protecția] va fi specifică pentru Covid, are potențialul de a cumpăra câțiva ani de timp pentru vaccinurile Covid care urmează și poate dezvolta și alte tratamente.“
Procesul din Marea Britanie face parte din studiul internațional Brace, care are loc și în Australia, Olanda, Spania și Brazilia, recrutând 10.000 de persoane în total. Studiul se va concentra asupra lucrătorilor din domeniul sănătății și îngrijirii, deoarece aceștia sunt mai expuși la coronavirus, astfel încât cercetătorii vor ști mai repede dacă vaccinul este eficient.
Sam Hilton, un medic de familie din Exeter, participă la studiu, deoarece, în calitate de medic, are un risc mai mare de a se infecta cu Covid.
„Văd că un potențial pentru mine să mă protejez puțin, ceea ce înseamnă că pot veni la muncă în această iarnă.”
Vaccinul BCG nu va fi o soluție pe termen lung.
Se așteaptă ca orice rezistență sporită la Covid să scadă, ceea ce înseamnă că persoanele care au fost imunizate cu BCG în copilărie nu vor mai avea protecție. BCG nu a mai fost utilizat în Marea Britanie din 2005, deoarece nivelurile de tuberculoză sunt scăzute.
În plus, vaccinul nu va antrena sistemul imunitar pentru a produce anticorpi și globule albe specializate care recunosc și combat coronavirusul.
Marele obiectiv rămâne un vaccin care vizează în mod specific coronavirusul. Zece astfel de vaccinuri se află în etapele finale ale cercetării clinice.