
Organizata in perioada 20 iunie – 25 august, in parteneriat cu comunitatea online La Blouse Roumaine, expozitia va prezenta povestea ie prin fascinante povesti, legende si traditii. Sunt incluse mai multe evenimente, un moment cu o puternica semnificatie simbolica fiind celebrarea „Zilei Universale a Iei”, in noaptea de 23 iunie, cand incepe Sarbatoarea de Sanziene.
Expozitia va prezenta o selectie de ii de patrimoniu sub forma unei instalatii de arta, alaturi de faimoasele fotografii de arhiva ale Regina Maria in vesmant traditional romanesc, o serie de 200 fotografii din perioada interbelica din colectia britanicei Beryl de Zoete si o incursiune in imagini a iei incepand din cultura Cucuteni pana in contemporan, la colectiile vestimentare ce au facut istorie, semnate de Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier si Tom Ford.
“Ia, camasa de sarbatoare a femeilor, este haina noastra traditionala, in care s-au concentrat toate simbolurile spiritului si sufletului nostru. Ia este piesa de vestimentatie pe care poporul nostru a dat-o lumii. Este opera de varf creata prin contributia nenumaratelor generatii de femei…Este marca noastra identitara, care ne etaleaza cu toata demnitatea in randul popoarelor lumii” declara dr. conf. univ. Varvara Buzila.
Traditii si obiceiuri stravechi vor fi reinviate pe 23 iunie, intre orele 19:00 si 02:00, Galateca sarbatoreste „Ziua Universala a Iei” cu coronite din sanziene, muzica si proiectii cinematografice. Ca eveniment asociat pe 21 iunie vor incepe cele „9* zile magice la NeoGalateca” cu o selectie de obiecte autentice, ii vintage, fashion si obiecte de design inspirate din traditiile romanesti.
Pentru acest proiect Galateca colaboreaza cu Muzeul Horniman din Londra, Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti, Complexul Muzeal Astra din Sibiu si Muzeul Bucovinei din Suceava. Partenerul nostru, La Blouse Roumaine a pornit ca o comunitate ce s-a format spontan pe Facebook pe 7 noiembrie 2012. La Blouse Roumaine isi propune sa promoveze ia traditionala, simbol autentic al culturii romanesti, si sa o readuca in prim-plan, propunand-o drept brand de tara al Romaniei.
Galeria Galateca. O galerie de arta aplicata
Un proiect in evolutie, a carui radacina s-a ancorat in traditia spatiului gazda: Biblioteca Centrala Universitara „CAROL I”. Desi foarte tanara in peisajul spatiilor culturale, Galeria Galateca a reusit sa se plaseze pe harta nationala si internationala prin proiectele de design si arta contemporana inedite.
Astfel a avut deja doua colaborari internationale, prima pe 8 mai intr-un eveniment unic, Hierogamie, cu participarea a 5 parfumieri internationali, iar a doua cu renumitul artist britanic Simon Henwood. Galateca este un proiect care alatura artisti, designeri, arhitecti, curatori si oameni de comunicare care isi propun sa dezvolte expozitii de arta aplicata, arta multimedia, un gallery shop cu totul nou pentru peisajul autohton si … experiente culturale pop-up, in care se consuma arta si companie selecta.
De Sanziene, Neogalateca, Gallery shop-ul integrat in spatiul cultural Galateca, isi intampina clientii cu o noua selectie de obiecte de design si fashion inspirate din arta traditionala romaneasca. „9 zile magice la Neogalateca” in care te poti delecta cu ii, bijuterii, produse de design contemporan, mic mobilier si tot felul de cadouri inspirate autentice.
O colectie impresionanta de ii vintage traditionale, din diverse regiuni ale tarii si perioade vor putea fi admirate si achizitionate la Neogalateca in premiera. Tot in galeria comerciala ii moderne si de designer vor intregi dialogul cultural deschis de expozitia „Maiastra – povestea nespusa a iei”.
Alaturi de colectiile de inspiratie traditionala de la Seletti, Pols Potten, Muuto, in magazinul Neogalateca veti regasi o selectie exclusiva de produse de inspiratie etno ale unor marci si designeri romani.
Astfel in galeria comerciala veti putea alege tricourile etno Ciprian Vrabie, Mandra Chic sau Culture Soup, bijuteriile Mihaelei Ivana, ceramica de la UnaCaLuna sau The awesome Projects, obiecte de mobilier NoTime, cele mai noi modele de inspiratie etno ale unor designeri Ciprian Vrabie, Andra Andreescu, Maria Dermeng, The awesome project, mici obiecte decorative, carti postale si alte produse cu un design de inspiratie traditionala.