FacebookTwitterLinkedIn

În total, cererea din primele șase luni ale acestui an a însumat 83.000 de metri pătrați și a fost egal împărțită între tranzacțiile de pre-închiriere și tranzacțiile de relocare/extindere, potrivit companiei de consultanță imobiliară DTZ Echinox. În București, cererea a fost de 20.000 de metri pătrați și a reprezentat 25% din volumul total înregistrat. Suprafața medie închiriată în București a fost de 4.000 de metri pătrați, toate tranzacțiile fiind încheiate în proiecte existente.

Brașovul, unul din polii importanți pe segmentele de clădiri de birouri și centre comerciale moderne

În prima jumătate a anului, orașul Ploiești a fost cel mai performant din punct de vedere al cererii înregistrate – 35% din total. În Timișoara, cererea a însumat 11.000 de metri pătrați și a reprezentat 13% din volumul total al cererii. Orașul continuă să înregistreze cele mai mari tranzacții din punct de vedere al suprafeței (ex. P&G – renegociere pentru 28,.00 mp în Dunca Logistic Center). Per ansamblu, cele mai mari deal-uri au fost tranzacțiile de pre-închiriere performate în Ploiești și Brașov. Cei mai activi chiriași continuă să fie companiile din sectorul automotive, urmați de companiile din sectoarele logistic și distribuție.

Forbes Best Cities 2015, locul 11: Ploiești

La sfârșitul S1 2015, rata generală de neocupare a spațiilor logistice și industriale moderne din România este de 7%, rămânând stabilă în comparație cu începutul anului. În București, rata de neocupare a urmat un trend descendent, situându-se la 6%.
Chiriile prime pentru unitățile de clasă A cu o suprafață de minimum 5.000 de metri pătrați sunt cuprinse în intervalul 3,6 – 3,9 euro/mp/lună. Pentru unități cu suprafețe sub 5.000 mp, nivelul chiriei este ușor mai ridicat. Pentru spațiile de clasă B, chiriile variază între 2,5 și 3 Euro/mp/lună. Chiriile nete efective sunt cu 10 – 20% mai mici, cea mai întâlnită metodă de motivare a chiriașilor fiind oferirea de luni gratuite corelată cu durata contractuală și suprafața închiriată.

Segmentul logistic&industrial, Cenușăreasa pieței imobiliare

Mihaela Galatanu_319x480

Până la finalul anului, 130.000 de metri pătrați de spații industriale și logistice sunt programați pentru livrare. De altfel, volumul livrărilor de spații noi în 2015 va fi la cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii șapte ani.

,,Proiectele de tip built to suit au fost și vor continua să fie motorul principal al dezvoltării stocului modern de spații industriale și logistice. Cu toate acestea, anul 2015 reprezintă startul pentru dezvoltările speculative. Aproximativ 30% din spațiile livrate în 2015 sunt construite speculativ, orașele care atrag astfel de investiții fiind București, urmat de Cluj și Timișoara’, spune Mihaela Galațanu, Head of Research DTZ Echinox.

Bucureștiul, cea mai dezvoltată piață de spații logistice și industriale din România, nu a înregistrat pe parcursul S1 2015 tranzacții de pre-închiriere. Ținând cont de faptul că în prezent companii active în sectoarele producție, retail și e-commerce analizează opțiunile de consolidare și extindere a operațiunilor din București, este posibil ca până la finalul anului să fie încheiate câteva tranzacții mari de pre-închiriere.