FacebookTwitterLinkedIn

Autoritățile române își propun dezvoltarea universităților ca hub-uri tehnologice, digitalizarea localităților subdezvoltate ale României și încurajarea femeilor să lucreze în tehnologie prin dezvoltarea unui ecosistem integrat între toți jucătorii implicați: stat, mediul privat, mediul academic și ONG-uri. 

Aceasta este concluzia primei conferințe globale online „Women in Data Science”, eveniment gratuit organizat de ONG-ul Think Tank 360, sub patronajul Universității Stanford, cu sprijinul Wolters Kluwer Romania. 

Consider că acest eveniment, cu peste 1300 de  participanți, va potența rolul și importanța femeii în toate domeniile influențate de Data Science. Deși toate industriile se bazează acum pe analiza și interpretarea datelor, egalitatea de gen în acest domeniu este departe de a fi echilibrată. Unindu-ne forțele cu factorii decizionali, vom crea o strategie viabilă și coerentă pentru transformarea digitală a României, după modele deja consacrate în Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Suedia sau Germania, a declarat Mariana Ungureanu, fondatoare Think Tank 360 și organizatoare a conferinței.

În continuare, cele mai mari provocări pentru România rămân schimbarea mentalității adulților în ceea ce privește educația copiilor pentru joburile viitorului.

Cheia stă în investiții în educația digitală pentru noile generații

Potrivit unui studiu Ipsos, rata de angajare în rândul femeilor este de sub 60%, iar mai puțin de 40% sunt antreprenori de sex feminin și sub 13% dintre femei fac parte dintr-un comitet de conducere, în cadrul unei companii. În pandemie, majoritatea joburilor au fost pierdute de către femei. În ritmul actual, UE estimează că România va ajunge peste 60 de ani la un echilibru al diversificării de gen al locurilor de muncă. Ne dorim ca prin educația generațiilor viitoare să putem înjumătăți acest prag la 30 de ani”, a declarat Ela Moraru, director executiv Google România.

Conferința a reunit șase paneluri în cadrul cărora 40 de doamne – personalități publice, lideri ai mediului de afaceri, lideri din tehnologie și exponenți ai mediului academic – au subliniat rolul critic al științei datelor în evoluția societății și au evidențiat contribuția esențială a femeilor din tehnologie.

Conform unui raport Kaspersky din 2021, realizat la nivel internațional, în rândul femeilor care lucrează în IT și tehnologie, doar 10% dintre ele lucrează într-o echipă majoritar feminină, comparativ cu 48% care lucrează într-o echipă majoritar masculină.