FacebookTwitterLinkedIn

Atunci când scriem o poezie, ne regăsim sentimentele. Atunci când citim o poezie, învățăm să înțelegem sentimentele altora. Poezia nu e ceva complicat, ci o emoție simplă, care aparține tuturor. Ceva care te face să te oprești. Să te gândești. Să simți. Ne poate face să îndrăznim să ne despachetăm inimile, să găsim acolo mai mult din ceea ce contează cu adevărat, și să fim mai buni unii cu alții. Julius Meinl și-a imaginat că o astfel de lume ar putea fi o lume mai bună. Așa a luat naștere Plătește cu Poezie: un experiment unic, care stă la baza misiunii brandului de a schimba momente, zile și atitudini prin ceva atât de simplu și uman precum poezia.  

Ziua în care oricine poate fi poet

În fiecare an, pe 21 Martie, de Ziua Internațională a Poeziei, cafenelele Julius Meinl se transformă în singurul loc din lume în care versurile devin monedă de schimb. Din România, Croația, Austria, Germania și până peste ocean, zeci de mii de oameni dau curs invitației Julius Meinl, își găsesc inspirația la o cafea și o plătesc cu propriile lor versuri. Până acum, campania Plătește cu Poezie a strâns sute de mii de note de plată poetice, arătând că poezia poate exista într-o lume care pare să nu mai aibă timp sau loc pentru sentimente.

Un experiment început în România 

Plătește cu Poezie a început în România și Croația – țări care au găzduit prima ediție a evenimentului, în 2013. De atunci, inițiativa s-a extins la nivel global. Astăzi, iubitorii de cafea din peste 30 de țări își oferă versurile în schimbul unei cafele. În România, demersul poetic a fost sustinut de poeți, actori și personalități din comunitatea artistică și creativă din România, precum poetul Emil Brumaru, Adi Despot, Andi Moisescu sau Andreea Esca.

Poezia există. Redescoper-o.

Ghidându-se după misiunea de a readuce poezia în viața oamenilor și de a susține comunitățile creative, Julius Meinl caută mereu noi forme de manifestare ale poeziei, potrivite vremurilor noastre. În 2016, am gustat-o în creațiile unuia dintre cei mai cunoscuți poeți internaționali: Robert Montogmery, artistul care aduce poezia în stradă, creându-i noi spații de manifestare în rutina orașului. Iar anul trecut, am redescoperit poezia din muzică, dând poeților de zi cu zi șansa de a inspira versurile noului single J.P. Cooper, ”A better day”.

Pe 21 Martie, conectează-te la ceea ce contează

Anul acesta, Julius Meinl invită românii să savureze un moment plin de inspirație la o nouă ediție națională Plătește cu Poezie. Oprește-te o secundă. Lasă telefonul deoparte. Uită de deadline-uri și feeduri și redescoperă-ți poetul interior la o cafea. Avem nevoie de cât mai mulți. Pentru că picătură cu picătură, vers cu vers, cuvânt cu cuvânt, poezia poate schimba lumea.