FacebookTwitterLinkedIn

În prevederile ordonanței sunt incluse tacâmurile, paiele pentru băut, beţişoarele igienice pentru urechi, farfuriile, beţele pentru baloane sau recipientele din polistiren pentru alimente sau băuturi.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat că producătorii sunt pregătiţi pentru această schimbare în proporţie de 80%-90%.

Tanczos Barna: „Controlul se va duce, după apariţia ordonanţei de urgenţă, pe capacităţile de producţie şi pe importuri. Stocurile pot fi epuizate, nu mai pot fi puse pe piaţă cantităţi noi. Nu mai pot ieşi cantităţi noi din fabricile din România, nu pot fi importate.

Stocurile care astăzi sunt în piaţă se vor epuiza treptat şi vor fi înlocuite treptat cu produse ecologice. Nicăieri în Europa nu a existat o trecere bruscă. Peste tot regula a fost: se interzice punerea pe piaţă. Din momentul respectiv, stocurile se epuizează treptat.

Nu se prevede nicăieri, nici în Directivă, nici în celelalte state membre, amenzi sau taxe suplimentare pentru stocurile care sunt în momentul apariţiei legislaţiei naţionale în piaţă. Amenzile intervin după apariţia ordonanţei la producătorii care nu respectă regula – şi vor fi amendaţi – şi la importatorii care vor încerca să pună pe piaţă alte produse. Trebuie să controlăm riguros ca alte cantităţi să nu intre pe piaţă”, conform Agerpres.