
Aflat într-o vizită la o turnătorie de aluminiu din Wisconsin, Joe Biden s-a arătat trist de cele 200.000 de decese înregistrate în SUA din cauza Covid-19, înainte de a se îndrepta rapid către agenda sa economică.
„Voi contați”, a spus candidatul la președinția SUA publicului de la uzina din Manitowoc. „Nu vreau să pedepsesc pe nimeni, dar în loc să recompensăm doar bogăția din această țară, este timpul să începem să recompensăm munca”, potrivit Financial Times.
Joe Biden a prezentat un plan economic cu o viziune progresistă, care include și câteva dintre ideile prezentate de rivalii Bernie Sanders și Elizabeth Warren. În centrul planului său se află creșterea impozitului pentru familiile și corporațiile cu venituri mari – care ar reduce inegalitatea și ar ajuta la finanțarea unei doze masive de investiții publice, în valoare de 3,9 miliarde de dolari, în timpul primului său mandat, potrivit unei estimări a Moody’s Analytics.
Biden a promis că va investi guvernului în asistență medicală, educație, infrastructură și energie curată, acceptând în același timp și o creștere a salariului minim, dar și câteva măsuri de stimulare a sindicalizării.
Strategia lui Joe Biden nu este doar antiteza planului președintelui Donald Trump de a reduce în continuare impozitele și de a continua dereglementarea economiei. Planul său reflectă, de asemenea, schimbarea la stânga a partidului democratic pe problemele economice din ultimii ani, o transformare care a început în urma crizei financiare și a accelerat în timpul mandatului lui Trump.
„Pandemia a tras cortina unui set de inegalități încorporate, inechități rasiale și deficiențe politice care au asaltat economia noastră și oamenii de foarte mult timp”, a declarat Jared Bernstein, membru al consiliului consultativ de tranziție al lui Biden și economistul principal în administrația Obama. „Pur și simplu revenirea la vechiul normal în ceea ce privește economia și tipul de arhitectură a politicii economice, care stabilește stacheta mult prea jos”, a adăugat acesta.
Biden și-a comparat strategia de a reînvia și remodela economia SUA cu „New Deal” -ul lui Franklin Delano Roosevelt, după Marea Depresiune.
„Cred că amploarea agendei se potrivește cu recesiunea economică în care ne aflăm și coliziunea tuturor acestor crize: avem criza sănătății publice, criza economică, criza climatică și o criză a nedreptății rasiale ”, a declarat Stef Feldman, director politic în campania lui Joe Biden.