
În linii mari, ideea este să se asigure 2 miliarde de doze până în 2021 pentru a se încerca oprirea răspândirii coronavirusului care a îmbolnăvit aproximativ 10 milioane de oameni în câteva luni și a creat tulburări economice în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății, Gavi, Alianța pentru Vaccinuri și Coaliția pentru Inovații în Pregătirea pentru Epidemii coordonează inițiativa de a distribui vaccinuri care însă trebuie mai întâi să-și demonstreze eficiența în testele umane.
Cu cea mai mare parte a lumii încă susceptibilă la infecție, „acest virus ar putea continua și mai departe”, a spus vineri, într-o informare cu reporterii, savantul șef al OMS, Soumya Swaminathan, scrie Bloomberg.
„Cel mai bun pariu pe care îl avem cu adevărat pentru a pune capăt fazei acute a acestei pandemii este să avem un vaccin cât mai curând posibil.”
Provocările și mizele sunt imense. Dacă cercetătorii își pot îndeplini obiectivele și pot furniza cu succes vaccinuri în următoarele luni, proviziile sunt probabil limitate, ceea ce face dificilă imunizarea populațiilor globale și stoparea răspândirii virusului. Grupurile de sănătate au avertizat, de asemenea, despre riscul ca unele țări să-și folosească averea pentru a bloca mai întâi aprovizionarea.
„Nu există niciun scenariu în care să avem suficiente doze de vaccin pentru a imuniza lumea în primele 18 luni”, a declarat Seth Berkley, directorul executiv al Gavi. „Vom fi întotdeauna într-un mediu limitat la ofertă.”
Scopul va fi implementarea acestor doze cât mai înțelept posibil, a spus el. Grupurile intenționează să acorde prioritate inițial lucrătorilor din domeniul sănătății, persoanelor peste 65 de ani și celor cu afecțiuni medicale.