FacebookTwitterLinkedIn

Unul din cei mai tineri antreprenori prezenți în ediția din acest an a Topului 500 Miliardari, editat de Forbes România, Iustin Paraschiv, conduce în prezent un grup de firme cu o cifră de afaceri cumulată de peste 250 de milioane de euro în acest an. Banii provin în cea mai mare parte, după cum spune chiar el, din domeniul agro-zootehnic, dar antreprenorul nu poate trece cu vederea nici comerțul din magazinele Ana si Cornel. Totuși, teama de un posibil recul după cel puțini patru ani de creștere progresivă l-au făcut pe prahovean să fie mai atent și să caute noi oportunități de dezvoltare. În paralel cu investițiile de circa patru milioane de euro din domeniul în care familia sa s-a consacrat și după achiziția a două noi ferme pe care le va moderniza în 2013, Iustin Paraschiv a preluat în luna martie aproape 90% din MFA Mizil.

„Am crescut mult în ultimii ani, dar asta nu înseamnă că suntem la adăpost. Recunosc că ne este teamă de o posibilă cădere. Anul acesta ne-am concentrat tot mai mult asupra profitabilității și a reducerii riscurilor. Ne-am extins, avem foarte multe utilaje, iar repararea lor o externalizam până acum. Achiziția MFA Mizil vine ca o mănușă și o considerăm deja un centru de profit separat”, a spus Iustin Paraschiv pentru Forbes România. El susține că va utiliza noua unitate din portofoliu ca un atelier de mentenanță pentru propriul parc auto și nu numai. În plus, Paraschiv va produce la MFA Mizil și structuri metalice pentru ferme, dar și pentru construcția de magazine și piese pentru producția alimentară.

Totuși, tânărul antreprenor recunoaște că MFA Mizil va duce mai departe contractele aflate în derulare cu statul român. „Suntem obligați să păstrăm activitatea ei de bază. Chiar dacă mentenanța la mașinile Armatei ar reprezenta doar un procent din afacerile companiei, trebuie să respectăm și să onorăm aceste contracte”, mai spune el răspicat. În ultimii ani, MFA a trecut printr-un puternic declin și a ajuns de la peste 10.000 de angajaţi în anii ‘90, la circa 60 anul acesta. Potrivit site-ului oficial al MFA, fabrica este destinată în special pieţei autovehiculelor blindate pe şenile, cât şi pe piaţa civilă, adresându-se, în pricipal, industriei petroliere. În ultimele luni, familia Paraschiv a demarat un proces de retehnologizare și este tot mai interesat de achiziția și celorlalte procente din fabrica de la Mizil. A restrâns activitatea de producție într-o singură hală, iar restul au fost transformate și acum sunt pline cu cereale. Tot în agricultură, tânărul miliardar a mai investit două milioane de euro pentru achiziția de terenuri și utilaje agricole, cumpărând, anul acesta, peste 400 de hectare de teren în județele Prahova, Vâlcea, Olt și Dolj.

Aflat în permanentă extindere, Paraschiv mizează acum și pe țări precum Cipru și Grecia, unde va deschide birouri locale. „Sunt țări cu potențial. Dar nu le dăm marfa decât cu plata în avans”, a mai spus Paraschiv, care a anunţat în acest an că intenţionează să îşi extină businessul din comerțul cu mezeluri şi prin preluarea unor spaţii deţinute anterior de Mic.ro. Totuși pentru a împărți riscul și a nu înregistra un regres, Paraschiv exportă atât în Germania, Grecia Bulgaria, cât și în zonele arabe. Următoarea țintă: Rusia.