Cautare
, Staff

SmallBusiness |
|

Plafonul pentru microîntreprinderi, ridicat până la 500.000 de euro

Pentru a fi microîntreprindere, o firmă trebuie să aibă venituri de cel mult 500.000 de euro, realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, față de 100.000 de euro, până în prezent, prevede o Ordonanță de Urgență a Guvernului, care a fost adoptată astăzi și care schimbă Codul fiscal. În plus, va fi scăzută și cota de impozitare.
bani_euro_sxc.hu_.jpg

Pentru determinarea echivalentului în euro, cursul de schimb utilizat va fi cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile.

Până la această majorare a plafonului, la nivelul anului 2015, erau înregistrate 601.520 de microîntreprinderi în România, firme care aveau o cifră de afaceri de 100.000 de euro și cel mult 9 angajați.

De asemenea, în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă și pentru așezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderi, se stabilește o cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați și se abrogă cota actuală de 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat”, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului. În prezent, cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt de 1% pentru cele cu peste 2 salariați, de 2% pentru cele cu un salariat și de 3% pentru cele fără salariați.

Totodată, actul normativ conține reguli tranzitorii pentru microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit, care sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, începând cu data de 1 februarie 2017, potrivit comunicatului de presă al Executivului.

În proiectul de OUG publicat pe site-ul Finanțelor și pe care Guvernul a anunțat că l-a adoptat, se menționează că, pentru acest an, firmele plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2016 au avut venituri de cel mult 500.000 de euro și sunt obligate la plata impozitului pe profit pentru microîntreprinderi începând cu 1 aprilie 2017 vor comunica Fiscului modificarea sistemului de impunere până la data de 25 aprilie 2017 inclusiv. De asemenea, până la 25 aprilie, acestea vor depune şi declaraţia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obţinut în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 martie 2017, se subliniază în noua OUG.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii