Cautare
, Contributor

Bani și Investiţii |
|

Pirelli are planuri de a investi 200 de milioane de euro până în 2021 în fabrica din Slatina

Fabrica de anvelope Pirelli din Slatina a împlinit astăzi 10 ani de existență pe piața românească, prilej cu care au fost prezentate planurile de investiții pe următorii cinci ani. La eveniment au participat prim-ministrul Dacian Cioloș, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, și ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru.
1475244625original_4

Pirelli România a anuțat investiții cumulate de aproximativ 200 de milioane de euro până în 2021. În următorii cinci ani, capacitatea anuală de producție va crește de la 10 milioane de unități, cât este în prezent, la 15 milioane de unități. Suprafața fabricii va fi extinsă de la 210,000 m², la 260.000 m². Planul de dezvoltare implică pentru fabrica din Slatina, o unitate de producție dedicată sporturilor cu motor, care să funcționeze ca un plan de rezervă pentru principala fabrică Pirelli destinată Formulei 1, care se află în Turcia.

Tronchetti Provera, vice-președintele executiv de la Pirelli, consideră că amplasarea strategică și capacitatea de a atrage investițiile au fost motivele dezvoltării fabricii din Slatina pe parcursul ultimilor 10 ani.

De-a lungul acestui deceniu, Pirelli nu a încetat să se dezvolte. Acest lucru nu se datorează doar amplasării strategice a fabricii din Slatina, care pentru Pirelli reprezintă un hub logistic și comercial de importanță majoră pentru toată Europa de Est, ci și capacității de a atrage și de a sprijini investițiile internaționale demonstrată de instituțiile țării, pentru care Italia este al doilea partener comercial și unul dintre cei mai importanți din punct de vedere al investițiilor”, a declarat acesta.

De asemenea, Tronchetii Provera a vorbit despre posibilitatea construirii unei fabrici de anvelope pentru biciclete la Slatina.

Dacian Cioloș consideră că fabrica grupului italian din Slatina indică o schimbare în bine a mediului economic și investițional din România.

“Faptul că Pirelli este deja la a patra etapă de dezvoltare și de investiții arată că mediul economic românesc este suficient de atractiv, nu doar din punctul de vedere al costului mânii de lucru, dar și al calității acesteia care s-a îmbunătățit în ultimii ani, dar și predictibilitatea legislativă economică, perspectivele de creștere economică atrag din ce in ce mai mulți investitori in România”, a declarat premierul.

De asemenea, prim-ministrul a mai vorbit și despre planurile Guvernului de a lansa o nouă schemă de ajutor de stat.

“Pregătim o schemă de ajutor de stat care va intra în vigoare începând de anul viitor și cu o alocare bugetară de circa 900 milioane de lei până în 2020, care vor viza și investiții de dimensiuni medii, între 1 și 5 milioane de euro și care, sperăm noi, să atragă din ce în ce mai multe companii românești care să se poată dezvolta”, a mai precizat acesta.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a vorbit despre relația economică dintre România și Italia.

“Ne-am uitat puțin la relația economică dintre România și Italia și am constatat că Italia se afla pe primul loc în ceea ce privește numărul de companii din țara noastră cu capital străin. Sunt aproximativ 43.000 de companii cu capital italienesc. De asmenea, Italia este pe locul doi în ceea ce privește exportul din România către țările membre UE și nu numai, pentru export în general, și Italia se află pe locul șase în ceea ce privește investițiile străine directe în Romania”, a declarat Anca Dragu.

Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii, a punctat obiectivele pe care grupul Pirelli le are în legătură cu oamenii si agenda de mediu, făcând trecerea la măsurile adoptate de Guvern miercuri pentru persoanele care își caută un loc de muncă aflat la peste 15 km de localitatea de domiciliu.

“Cred că pentru această navetă pe care o face lumea vom avea subvenții date tutuor acestor persoane în căutarea unui loc de muncă de 0,5 lei pe km până la 55 lei pe zi pentru a putea să vină să lucreze”, a precizat ministrul Muncii.

Parcursul Pirelli în România

Grupul Pirelli a intrat în România în anul 2004, când a înființat compania “Pirelli Tyres România”. Construcția fabricii de anvelope este un proiect greenfield început în 2005, iar primele anvelope au fost fabricate în 2006.

De la intrarea pe piața locală în 2005 și până în 2010, Pirelli a investit 300 de milioane de euro.  În 2008, guvernul României a acordat un ajutor de stat în valoare de 28 de milioane de euro pentru fabrica din Slatina, cu scopul extinderii capacității de producție, iar în 2012 un ajutor în valoare de 35,2 milioane de euro. Inițial, Pirelli a deținut la Slatina două fabrici, cea din prezent care produce anvelope pentru autoturisme și încă una care produce cord metalic, care fost vândută în 2014 belgienilor de la Bakaert pentru aproximativ 255 de milioane de euro. Grupul Pirelli mai deține o fabrică în Bumbești-Jiu (județul Gorj) care produce filtre pentru motoare diesel. Acționariatul întregului concern s-a schimbat în 2015, când Pirelli a fost preluată de compania de stat chineză ChemChina în schimbul sumei de peste 7,3 miliarde de euro. Fabrica din Slatina are în prezent 3.000 de angajati si vrea sa ajunga în 2021 la 3.350 de angajați. Simultan cu prezența sa industrială în țară, compania Pirelli este implicată într-o serie de proiecte de cercetare împreună cu Universitățile din București și Craiova.

sursă foto: gov.ro

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii