FacebookTwitterLinkedIn

Cum te-a format pe tine, tenisul?

Tenisul este parte din viața mea de la o vârstă fragedă, mi-a format personalitatea, experiențele din teren și din afara lui mi-au deschis noi orizonturi. A fost o experiență care a presupus multă muncă, dar care a adus și multe satisfacții, au fost momente dificile și momente frumoase, din toate am avut ceva de învățat.

De la ce vârstă pot practica cei mici tenis?

Mereu sunt întrebat dacă există o anumită vârstă recomandată pentru copiii ce vor să înceapă tenisul de performanță. Răspunsul meu este unul natural, ca tot ce ține de activitatea fizică: sportul este întotdeauna benefic în etapele de creștere și dezvoltare a copiilor! Totuși, tenisul are mai multe avantaje, fiindcă mobilizează atât corpul, cât și mintea, în timp ce te ajută să-ți faci prieteni. În cadrul academiei desfășurăm proiectul Academia Victor Hănescu KIDS, dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani – intervalul de vârstă când vine copilul pentru prima dată la tenis. Mingile, rachetele și terenul sunt adaptate vârstei lor. Antrenamentele sunt în general de grupă, învățarea se face prin joc, folosind tehnici speciale. La această vârstă, copiii pot face 2-3 antrenamente de o oră pe săptămână. După aproximativ 6 luni de tenis, copiii pot deja să joace peste fileul mic și exersează loviturile de bază.

Ce beneficii fizice aduce tenisul copiilor care-l practică?

În primul rând, tenisul contribuie la dezvoltarea musculară și osoasă în perioada de creștere a copiilor. Începând cu vârsta de 4-5 ani, activitatea fizică ar trebui să devină un obicei în viața celor mici. Importanța unei musculaturi puternice este de necontestat pentru o viață sănătoasă. Atunci când joacă tenis, copilul se mișcă în față și în spate, în stânga și în dreapta și parcurge distanțe considerabile pe teren. Cu timpul, își dezvoltă armonios toată musculatura și dobândește rezistență fizică. În al doilea rând, tenisul exersează coordonarea și motricitatea. În timpul antrenamentului, copilul va învăța cum să-și coordoneze mâna cu privirea, atunci când trebuie să lovească o minge care vine spre el. Mai mult decât atât, el va judeca viteza și forța mingii, astfel încât să știe când este momentul oportun să lovească.

Dar ce ne poți spune despre beneficiile sociale și emoționale?

Tenisul crește copii inteligenți! Întărește mintea și dezvoltă simțul responsabilității. Pentru că este un sport individual, transformă fiecare reușită într-o victorie personală. Astfel, tenisul construiește un psihic puternic, iar copilul va începe să își asume faptele și consecințele. Nu în cele din urmă, tenisul îl va disciplina și îi va dezvolta capacitatea de a rezolva rapid problemele. Un program ordonat poate avea un impact vizibil asupra copilului, care va învăța valoarea timpului și va reuși să-și prioritizeze activitățile eficient. Perseverența și disciplina nu se învață într-o singură zi. Ele se exersează de-a lungul timpului, iar tenisul reprezintă un bun început!

Cum alegem antrenorul de tenis potrivit?

Recomandarea mea pentru părinți, atunci când vor să aleagă un antrenor pentru tenis, este să caute structuri sportive cu antrenori certificați. Părintele trebuie să observe dacă antrenorul dă dovadă de blândețe, empatie, seriozitate și responsabilitate.

Explică-ne puțin despre copiii care fac performanță! De câte ori merg la antrenamente pe săptămână, de ce fel de mișcare/sport/pregătire psihologică mai au nevoie alături de antrenamentele de tenis?

Sportivii care au aspirații pentru tenisul de performanță se antrenează zilnic, 2 ore tenis și pregătire fizică, lucrează cu echipa de mental/emoțional, unde învață să-și gestioneze emoțiile și să aplice anumite rutine în jocul lor. Vorbim de performanță în tenis atunci când sportivul are un program zilnic de antrenament și participă la competiții. Sunt copii care chiar și la 10 ani se antrenează serios și dedică mult timp sportului. Tenisul de performanță este un sport costisitor, implică costuri atât pentru antrenamente, cât și pentru turnee, cantonamente, echipamente, recuperare medicală… Este un aspect pe care îl cunosc foarte bine și de accea la AVH oferim anual 2 burse pentru sportivii talentați. Este un program la care țin foarte mult și pe care îmi doresc să-l susțin cât mai mult timp.

În cadrul academiei ai un program special: train-like-a-pro?

Train Like A Pro este primul proiect din cadrul Academiei de Tenis Victor Hănescu, un cantonament de tenis de 7 zile în cadrul căruia încerc să descopăr, să antrenez şi să susţin cei mai talentaţi jucători de tenis, băieţi şi fete, cu vârsta cuprinsă între 8 şi 13 ani. Cantonamentul se desfăşoară anual. Le pregătim participanţilor o combinaţie reuşită între antrenament, pregătire mentală şi distracţie, toate sub atenta supraveghere şi coordonare a unei echipe puternice de profesioniști.

Despre Victor Hănescu

Povestea mea a început la 13 ani, fără antrenor și cu o situație materială modestă (părinţii mei au fost nevoiţi să facă un credit la bancă pentru a-mi putea cumpăra primele două rachete profesionale), însă cu o dorinţă imensă de a deveni campion. Această dorință și foarte multă muncă, susținută apoi și de specialiști, m-au adus în locul în care sunt acum, mândru să fi reprezentat România în marile turnee și circuite de tenis mondiale și să încerc să cresc noi campioni pentru viitor. Îmi doresc foarte mult ca și alți tineri să preia ştafeta şi să continue tradiţia performanţelor în tenisul românesc. Acesta este motivul pentru care mi-am propus să-mi aduc contribuţia la descoperirea şi formarea viitorilor noştri campioni. Aşa s-a născut proiectul „Train Like
a Pro“ și apoi Academia de Tenis Victor Hănescu.
AVH s-a născut acum 3 ani, iar în prezent avem peste 50 de sportivi cu vârsta între 5 și 18 ani, dintre ei
8 sunt bursieri, tineri talentați pe care AVH îi susține în drumul spre performanță.