Cautare
, Contributor

Forbes.com

Energie |
|

Pieţele emergente, marii câştigători din energie verde în 2012

Eoloene_Vanare_de_vant.jpg
Caracterizate de o abundenţă a resurselor naturale şi o cerere în creştere pentru energie, pieţele emergente au fost marii câştigători din sectorul de energie verde în cursul anului 2012, conform raportului trimestrial Ernst & Young, Renewable energy country attractiveness indices.

Cu toate acestea, după opt ani de creştere a nivelului investiţiilor noi în cadrul sectorului, se pare că anul acesta va exista o scădere, după un an record în 2011.

În timp ce primele date sugerează că nivelurile investiţiilor în energie verde sunt în scădere, acest lucru nu este neapărat un semn rău. Încă există capacităţi importante de energie verde în curs de instalare, însă costurile cu acestea sunt ceva mai mici decât anul trecut. În plus, investiţiile şi instalaţiile pentru energie verde continuă să fie propulsate de activitatea din pieţele emergente, aflate în plină expansiune.

Energia verde a înregistrat un rol tot mai important în mixul de energie al marilor companii de pe glob. Pe măsură ce corporaţiile evaluează riscurile în ceea ce priveşte securitatea energetică, preţurile energiei, mediul de reglementare, brand-ul şi presiunile din partea părţilor interesate, acestea încep să se concentreze pe optimizarea mixului lor de energie prin creşterea investiţiilor şi instalarea capacităţilor de energie din surse regenerabile. Deşi ne-am confruntat cu o redresare lentă a crizei financiare globale, tranziţia către o economie mai eficientă din punct de vedere al resurselor şi cu emisii reduse de carbon este inevitabilă.

De-a lungul anului 2012, Ernst & Young a urmărit modificarea condiţiilor din sectorul energiei verzi la nivel global, prin analiza trimestrială Renewable energy country attractiveness indices. Acest studiu evaluează 40 de ţări în funcţie de atractivitatea pieţelor lor de energie regenerabilă, infrastructura energetică, dar şi de adecvarea pentru tehnologiile individuale.

China a rămas în topul clasamentului All Renewables Index (ARI) în 2012, parţial datorită intensificării obiectivelor de energie solară destinate să absoarbă surplusul de pe piaţa de panouri solare. Germania şi-a continuat eforturile în energie regenerabilă în 2012, ocupând locul al doilea în clasamentul ARI în trimestrul 3 din 2012, în timp ce SUA a trecut pe locul al 3-lea pe fondul problemelor privind extinderea stimulentelor pentru energie regenerabilă, cauzate de disponibilitatea gazelor naturale la preţuri scăzute.

Pieţele emergente sunt motorul creşterii economice

Au existat mutări pozitive în clasament în cursul anului 2012, cu multe pieţe demarând programe performante, alimentând creşterea nouă din sector şi se anticipează că aceste tendinţe vor continua în 2013.

Privind industria în ansamblul său, anul 2012 a fost unul extrem de dificil pentru producătorii care furnizează echipamente industriei. Surplusul de ofertă, scăderea costurilor în tehnologie, reducerea cererii pe unele pieţe europene şi protecţionismul comercial care a urmat, au condus la o perioadă de consolidare a companiilor şi la raţionalizarea sprijinului guvernamental, provocând paralizia lanţului de aprovizionare în anumite pieţe.

Perspectiva rămâne una la fel de provocatoare pentru anul 2013, corporaţiile şi companiile de utilităţi dorind să reducă excesul de ofertă de pe piaţă, în timp ce guvernele vor urmări scăderea dependenţei industriilor de subvenţii.

România a confirmat performanţa de la începutul anului

România urcă pentru prima dată în top 10 al celor mai atractive ţări din lume privind investiţiile în energie eoliană la începutul lui 2012. Evoluţia ulterioară pe parcursul anului, deşi uşor fluctuantă, a confirmat faptul că ţara noastră este una din cele mai atractive pieţe pentru investiţii în energie verde. Astfel, România şi-a menţinut cu succes poziţia, terminând anul în top 10 pe energie eoliană şi pe locul 13 în ceea ce priveşte indicele agregat pentru toate formele de energie regenerabilă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii