FacebookTwitterLinkedIn

Designerul francez Pierre Cardin este renumit pentru locațiile pe care le-a ales de-a lungul timpului pentru prezentările de modă, alegerile sale diferind de opțiunile clasice pentru spectacolele de modă, care, de obicei, au loc în orașe precum Paris, Milano, New York sau Tokio. Fie că a ales Piața Roșie din Moscova, Palatul Imperial Chinezesc (cunoscut și sub numele de Orașul Interzis) sau Deșertul Gobi, designerul și-a marcat fiecare defilare cu propria viziune despre modă.

Cei 70 de ani de activitate au fost sărbătoriți în sălile istorice ale familiei Vanderbilt, din reședința de vară Breakers. Pe invitațiile trimise pentru acest eveniment special a fost scris :

“Pierre Cardin will personally host a special runways at the Breakers this June…we are thrilled to invite you to a weekend in Newport.”

Aniversarea a fost celebrată alături de invitați, dar și de 90 de piese reprezentative, pe care designerul le-a ales personal pentru acest eveniment. Cu toate că și-a dorit să găzduiască personal invitații, un incident i-a făcut imposibilă prezența. Cei care au reprezentat casa Cardin au fost directorul de Haute Couture Maryse Gaspard, nepotul lui Pierre Cardin, Rodrigo Basilicata și actorul Matthew Gonder.

Istoria pe care a scris-o designerul francez a urmat un curs firesc, fiind marcată de trepte de evoluție. A ajuns în Franța la vârsta de doi ani, a locuit în Vichy după ce tatăl său a pierdut totul din cauza războiului, a fost arestat de germani și a lucrat ca voluntar pentru Crucea Roșie în timpul conflictelor militare. După ce războiul a încetat, Parisul i-a deschis cariera în fashion. Apogeul l-a atins atunci când s-a angajat ca director de design în atelierul de croitorie al casei de modă Christian Dior. În acea perioadă i-a cunoscut și pe Jean Cocteau și Christian Berard, alături de care a lucrat designul măștilor pentru filmul “Frumoasa și Bestia”. Tot atunci și-a format viziunea asupra modei și asupra designului avangardist.

În ceea ce îl privește, declară, într-un interviu pentru jurnalistul american, Alain Elkann, că Dior a însemnat un model de urmat. Și că moda nu înseamnă să îți arăți tot corpul. De asemenea, susține că trupul este asemenea unui lichid care din moment ce este pus într-un vas, acesta ia forma vasului, iar a dezvălui prea mult nu este atrăgător.

În 1950 își înființează propria firmă, începând să creeze măști și costume pentru teatre. Mai târziu devine cunoscut în întreaga lumea datorită rochiilor “bubble”, a primului magazin destinat femeilor numit “Eve”, a detaliilor și formelor geometrice și a conceptului prêt-à-porter. Printre vedetele care i-au purtat creațiile se numără Laurel Bacall, Jackie Kennedy and Brigette Bardot.

Galeria de mai jos însumează o parte din piesele prezentate la Retrospectiva celor 70 de ani de carieră Pierre Cardin:

Sursa: www.forbes.com