FacebookTwitterLinkedIn

O pierdere bruscă a mirosului – totală (anosmie) sau parțială (hiposmie) – ar putea fi un prim indiciu a infectării cu noul coronavirus, chiar dacă pacienții nu prezintă alte simptome, precum febra, oboseala şi tusea uscată. Anosmia descrisă de mai multe persoane diagnosticate cu COVID-19 poate surveni în mod izolat sau împreună cu alte simptome asociate virusului.

Anchetele efectuate în Coreea de Sud, China și Italia sugerează că mulți pacienți infectați cu virusul COVID-19 ar fi avut o pierdere a mirosului și a gustului, fără a simți alte simptome specifice bolii. În lipsa acestor simptome, persoanele infectate nu au putut fi testate și izolate corespunzător, ceea ce a contribuit, probabil, la răspândirea atât de rapidă a bolii la nivel mondial.

Tinerii infectați pot să nu prezinte simptome

Specialiștii în otorinolaringologie (ORL) susțin că acest nou simptom asociat coronavirusului – pierderea mirosului, ar trebui urmărit, în special, în rândul tinerilor. Aceștia pot fi purtători ai virusului fără a prezenta semnele comune pe care știm că le dă această boală: stări de febră, tuse persistentă și dificultăți respiratorii.

De obicei, pacienții cu vârste cuprinse între 23 şi 45 de ani prezintă forme ușoare ale bolii sau nu au niciun simptom semnificativ. În schimb, ei pot pierde simțul mirosului și al gustului, ceea ce indică că virusul este prezent în nas.

Nu toate cazurile pozitive de COVID-19 prezintă anosmie, dar toate cazurile de anosmie izolată, fără cauză locală, fără inflamaţie, sunt COVID-19 pozitive”, precizează Jean-Michel Klein, preşedintele Consiliului naţional profesional al medicilor ORL.

Specialiștii ORL îndeamnă ca persoanele care simt că și-au pierdut mirosul sau gustul să se autoizoleze, timp de șapte zile, ca măsură de preacauție şi să poarte mască, chiar şi în cadru familial.