Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

Piele artificială sensibilă la durere

Un țesut artificial dezvoltat în Australia poate face deosebirea între atingere și  înțepătură.
 aboneaza-te
news-electronic-skin-2

Cercetătorii de la universitatea australiană RMIT au anunțat că au reușit să dezvolte o piele artificială care poate reacționa la durere. Aflat în acest moment în faza de prototip, acest țesut dezvoltat în laborator poate copia întocmai răspunsul aproape instantaneu pe care îl oferă sistemul nervos și are capacitatea de a transmite cu viteza luminii răspunsul creierului la stimulii nervoși.
Țesutul imită căile neurale care simt durerea și apoi realizează conexiunea dintre receptorii din piele și creier, astfel încât să reproducă reacția extrem de rapidă a organismului uman.
Însă invențiile cercetătorilor australieni nu se opresc aici. Pe lângă pielea care poate reacționa la stimulii dureroși, aceștia au dezvoltat și senzori care pot reacționa la temperatură sau la schimbările de presiune. Astfel, prototipul senzorului de presiune combină elemente electronice complexe alături de celule cu memorie pe termen lung, senzorul de căldură dispune de memorie reactivă la temperatură, în timp ce senzorul de durere integrează toate cele trei tehnologii.
Reprezentanții universității RMIT susțin că descoperirea lor este complet diferită de alternativele care există în prezent pe piață, întrucât are un grad de sensibilitate nemaintâlnit până acum. „Pielea artificială creată de noi poate face deosebirea dintre atingerea ușoară a unui ac cu degetul sau înțeparea accidentală în el – o diferențiere esențială care nu a fost obținută până acum pe cale electronică”, susține Ataur Rahman, unul dintre coordonatorii echipei de cercetare.
Tehnologiile dezvoltate de cercetătorii de la RMIT vor permite dezvoltarea unor sisteme sofisticate de reacție care pot fi integrate în protezele inteligente și, într-un orizont ceva mai îndepărat, în roboți umanoizi capabili să funcționeze autonom.

Foto RMIT / Ella Maru Studio

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii